Man hoppas ju, det gör man

Den kostar samhället en hel del, den stänger sjukhusavdelningar och förskoleavdelningar, ställer till trafikolyckor och personligt lidande. Den kan tyckas frustrerande och irriterande, om än i de flesta fall tämligen harmlös, men för många är den rent av dödlig.

Men nu finns hopp!

Vilket virus som orsakar vinterkräksjukan är känt sedan länge, men vad det är som gör att man faktiskt kräks har varit höljt i dunkel. Ett forskarteam, lett av professor Lennart Svensson vid Linköpings universitet, har nu hittat vad det är som ger upphov till kräkning­arna […] Varje år dör mer än 800.000 barn i fattiga länder av uttorkning, på grund av diarréer och kräkning­ar orsakade av mag- och tarmsjukdomar. Om vi kan förhindra kräkningar blir det lättare att ge en oral salt-sockerlösning till barnen, och då skulle vi kunna rädda många liv, säger Lennart Svensson.

Forskarna föreslår att ett läkemedel, som i dag används mot illamående och kräkningar vid cancerbehandling, också kan användas för att stoppa kräkningar framkallade av rotavirus och vinterkräksjukan.

Man hoppas, det gör man. Forskning är kostsamt, men det betalar sig väl.

4 tankar om “Man hoppas ju, det gör man

    • Gläds! Det finns de som sägs vara immuna, och tillhör man den skaran bör man aktivt glädja sig åt det. Vinterkräksjukan slår ut en människa nästan helt och hållet i minst ett dygn, torkar ut och drar all ork ur kroppen. Smittar dessutom i flera dagar efteråt. Viruset sprids som blixten överallt där många människor befinner sig, på bussar, via biblioteksböcker, dörrhandtag och i klassrum. Det ger dessutom knappt någon immunitet att ha drabbats, utan samma människa kan utan vidare drabbas både två och tre gånger under samma epidemi. Jag har varit med om säsonger när jag gått från att ha över 20 elever i klassrummet på måndagen endast ha fyra på benen ett par dagar senare.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s