Undvik stressiga semesterfällor!

Jag vet inte hur ni ser på saken, men för mig antyder rubriker som den i Expressen att vi nog behöver tänka lite kring hur vi tänker kring det här med semester, trots allt. Jag har tagit upp ämnet ett par gånger, och nu kommer ny forskning och visar att det här med känslan av långvarig återhämtningseffekten efter semestern är mest placebo-effekt.

Professor Bengt Arnetz pratar i P1-morgon bland annat om hur lite det faktiskt forskats kring semestern, men också om hur de forskningsresultat som faktiskt finns kan påverka t ex förhandlingarna mellan arbetsmarknadsparterna:

Kanske vikten av att fördela om semestern, i stället för att kanske ha fyra veckor så fundera på ska vi föreslå tre veckor och sen lägga ytterligare kortare semestrar under andra delar av året.

På annan plats i Expressen går Niklas Ekdal så långt att han helt enkelt föreslår att vi ska lägga ner det här med semester:

Det är mycket som är sjukt med semester­filosofin. Vi behöver tre veckors ledighet för att varva ner, enligt stressexperterna. Fel, fel, fel, säger modern forskning – som tvärtom visar att semester­effekten bara sitter i någon vecka av höstterminen.
Bakom resonemanget om nedvarvningen ligger föreställningen att livet till vardags måste vara ett nervdallrande helvete. Det som stressar den moderna människan mest är dock inte det väl­organiserade jobbet, utan tusen olika krav från familjelivet och en aktiv fritid – krav som bara trappas upp när vi får ledigt

Notera att varken Ekdal, Arnetz eller jag talar emot att vi ska ha ledigt!

Tvärtom. Det är klart både vi som arbetar och de som går i skolan skall ha ledigt och möjlighet och utrymme både att återhämta sig och göra något annat än man gör till vardags, att resa (med tåg, helst, kom ihåg att vi bara har en planet och den ska räcka till fler än oss) eller ta ett semestervikariat eller umgås med familjen eller läsa en hög med böcker, vilket man nu föredrar eller har möjlighet till. Det jag, och de, ifrågasätter är om det verkligen är optimalt att jobba och jobba och jobba, i elva månader, tills vi är så uppe i varv att det tar mer än en vecka att landa och hämta andan, ta en lång paus och sen gör om samma sak igen.

Forskningen antyder att högpresterande människor lägger upp sitt arbetsår på ett annat sätt. Ekdal igen:

Allt färre människor har traditionella, livslånga anställningar. I stället sprider sig gigonomin, ett begrepp myntat av Newsweek och The Daily Beasts chefredaktör Tina Brown, där tillfälliga projekt och begränsade ”gig” ersätter de inrutade terminerna. Den höga produktiviteten och de flexibla arbetsvillkoren ger fler och fler möjlighet att planera det egna arbetet.
Här föds en otrygghet som måste hanteras – men också en ny frihet att ta vara på […] Lägg ner sommarlovet och sprid ledigheten över året. Lägg ner idén om den sammanhängande industrisemestern, och bejaka detta gränslösa nya arbetsliv, med möjligheter att varva den fria och produktiva tiden.

Journalisten som samtalade med Arnatz i P1-morgon ställde frågan om hur populär man blir om man förespråkar en omläggning av den traditionella, mytomspunna semestern. Inte alls, kan jag berätta. Men det hindrar inte att vi behöver lyssna på forskningen och fundera på saken. Det kan vara så att vi skulle må bättre av det.

9 tankar om “Undvik stressiga semesterfällor!

 1. Den största delen av året arbetar man ju och då är det viktigt att man mår bra. När ett långt sommarlov är förutsättningen för att kunna stanna upp, känna efter och till och med ha tråkigt ibland så kanske det snarare handlar om att det finns en obalans i vardagen.

  Jag vet inte om jag håller med om att semestern alltid innebär krav från släktingar mm. På motsvarande vis tror jag inte att arbetslivet behöver innebära negativ stress. Såväl arbetstid som ledig tid kan vara stressig, en del av den stressen tillåter vi själva, en del inte. Det som jag tycker är intressant är att den största delen av året utgörs av arbetstid och om den är dålig så räcker inte ens ett långt sommarlov för att återhämta sig.

  • Precis, Gertie! Vi måste fundera kring arbetstidsupplägget, som du säger, om arbetstiden är illa upplagd så är det där problemet ligger. Så många lärare, och elever, som klagar över stressnivåer, sömnstörningar och annat elände i slutet av terminerna, och behöver flera veckor för att ”landa”. Det är fullt möjligt både att terminerna är för långa, och arbetsbelastningen per vecka för hög.

 2. Morrica, jag hör vad du säger, förstår hur du tänker, men jag har en helt annan upplevelse av balansen mellan arbete och ledighet. Många av oss har liv som domineras av yrkesrollen, liv med många krav och många plikter. Jag uppskattar de sju sommarveckorna alldeles enormt, för det är bara med en längre ledighet som jag verkligen funderar över vad jag vill och känner för istället för vad jag måste och vad jag borde. Att vakna när man sovit färdigt och ligga kvar en stund och tänka. Att äta frukost i trädgården med familjen. Gräva i trädgården. Vandra i skogen. Gå på nattpromenad i fullmånen med någon av ungarna och rätt musik i mp3 spelaren… Mitt bästa och mest närvarande liv är sommarveckorna och ändå uträttar jag en hel del av mitt bästa tankebaserade skolarbete då. Lycka, harmoni och återhämtning och en hjärna som inte är fullt lika glömsk. Det tycker jag att jag får under en lång sammanhängande ledighet.

  Ungarna då? Mina har alltid blivit riktiga bokmalar under somrarna. De har badat väldigt mycket, gått på många festivaler och konserter. De har också bondat som bäst med varandra under jullov och sommarlov. Jag vet att sommarlovet kan vara pest i en dysfunktionell familj. Men i vår familj har det fungerat som ett kitt.

  • Det du beskriver här är just det som bekymrar mig mest av allt – vi har ett arbetsår upplagt så att yrkerollen dominerar livet, så att vi knappt hinner fundera, känna, tänka och vara under terminerna.

   Jag argumenterar inte emot sommarlovet, jag argumenterar mot den stressnivå som av många parter kommit att betraktas som normal inom många branscher – skolan, sjukvården, barnomsorgen etc. Den är inte normal!

   • Jag tänker också att vi borde vårda vardagslyckan mer än vi gör. Jag tror och känner att många sparar på allt roligt till semestern-inte kosntigt att vardagen blir ”ett nervdallrande helvete” då.

    För mig handlar sommaren om att lätta på krav-äta mer lättlagad mat, inte behöva dra på sig 5 lager kläder för att gå ut och så vidare. Tyvärr bombarderar media och omgivningen oss med krav på utseende, ha maximalt roligt osv. Helt emot vad somamren borde brukas till.

    • Ja, och för att få utrymme till just detta, att vårda vardagslyckan och tillåta oss att låta det roliga och speciella glimra lite nu och då är det möjligt att vi behöver tänka om kring arbetstid och övrig tid.

 3. Pingback: Läsårstider « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s