Svältkatastrof – vad kan vi göra för att lindra?

Situationen på Afrikas Horn har nog inte undgått någon som läser dagstidningar eller ser en nyhetssändning då och då. Människor på flykt från svält, torka och krig befinner sig i ett desperat läge, de har inte tillgång till varken mat eller vatten. Mest av allt behöver de regn, och det kan vi inte ge, men hos Malin kan vi läsa om hur vi kan hjälpa till för att lindra.

Det är inte svårt, och kostar oss inte mycket.

Den som inte har råd att bidra med pengar kan berätta om situationen, och berätta om hur pengar faktiskt ger lindring, så att andra, som har råd, inspireras. Det är också till hjälp.

12 tankar om “Svältkatastrof – vad kan vi göra för att lindra?

 1. Klart vi ska hjälpa och lindra. Det har vi gjort länge nu. Tyvärr är det ju marknadskrafterna, som ger oss rikedom, som samtidigt ger svält i resurssvaga delar av världen.Jag skulle vilja se en kraftfull rörelse för en omfördelning av resurser i stället för detta eviga lappande, som inte ger någon varaktig bot men kanske lindrar vårt dåliga samvete något.

  • Intressant att få veta lite mer om människors engagemang i världen. Hur arbetar du för denna förändring? Är det genom någon organisation?

 2. Morrica, viktigt att vi alla gör vad vi kan nu när det behövs. Men vi behöver också bli mer steget före när det gäller att förebygga och dra konsekvenserna av klimatförändringar och extremväder. Vi hör alla dessa profetior och folk verkar mest rycka på axlarna och leva som tidigare.

  Bertil jag trodde det var extrem torka och inbördeskrig som låg bakom den här svälten. På vilket sätt har marknadskrafterna spelat in menar du? Är det bara marknadskrafterna i väst som är bovarna eller är det också marknadskrafterna i Kina, Indien, Sydostasien, Latinamerika och på den egna kontinenten?

  • Du har så rätt, Helena, vi behöver akut hjälpa dessa människor som dör av hunger och törst i detta ögonblick. Vi behöver också börja tänka långsiktigt och, precis som du säger, ligga steget före och ha en beredskap nästa gång en sådan här torrperiod inträffar. Ty det kommer hända igen, och det har hänt innan, vi kan inte tvinga regn att falla men vi kan förebygga svältkatastrofen framgent.

   Och med vi menar jag givetvis mänskligheten, inte bara västländer eller bara EU eller någon annan liten enskild grupp alldeles för sig själv.

   Än en gång talar du så klokt. Helena, tack!

  • @˛elena
   Marknadstänkandet — köp-och-säljideologin ligger i botten.Hade befolkningen varit köpkraftig hade nog svältens och torkans konsekvenser kunnat lindras, tror du inte det? Nu är det mest allmosor
   från väst som tillfälligt hjälper till. Ska vi ha det så i framtiden? Hur tror du stormen Katrina hade drabbat ett fattigt folk, jämfört med USA:s delstater? Lite globalt tänkande får man ju ha i alla fall.

  • Ja, Bertil, du har så rätt så. Jag frågade dig lite längre opp om hur du går till väga när du jobbar för detta. Gör du det via någon organisation, t ex? Berätta gärna, det kan fungera som inspiration för andra och ge idéer om hur man kan bidra som enskild person.

  • Jo, det är ju så med många, det är lätt att prata. Men det kan ha sitt värde det också, rätt som det är kanske du lyckas inspirera någon som faktiskt gör något, man vet aldrig.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s