Utvidgat lärarkollegium, ni vet?

Tidigare idag suckade Anna Kaya lite över hur lite sommarlov det är kvar i förhållanden till de måsten och borden som är kvar. Det är ju en hel del av båda sorterna i år, såväl borden som måsten, med nya styrdokument, nya lagar, nya betygskriterier, kursplaner och…. ja, ni vet. Och så har vi ju allt det vanliga ovanpå det, forskningen forskar vidare, internationellt såväl som lokalt, och just sommarlovet är ju väl lämpat för att ägna sig åt den. Det blir sällan tid under läsåren, det vet nog de flesta lärare.

Ja, och så händer det ju en massa i världen omkring oss också, med ekonomi och jordbävningar och vulkanutbrott och torka och miljön och…

Det blir väldigt mycket, det blir det. Ända sen hon twittrade om saken tidigare idag har jag funderat över det här utvidgade lärarkollegiet, ni vet. För det vet ni, inte sant? Lärare som möts regelbundet på nätet, via bloggar, via Facebook, via Twitter, via Google+ och andra kanaler och pratar med varandra om skoleriska frågor. Ni vet? Ni vet, bra. För det var det jag funderade över. Om inte det skulle kunna vara så att när vi nu sitter många tillsammans fast utspridda land och rike kring och tänker på ungefär samma saker, om man skulle kunna tänka tillsammans på något vis? Lite informellt, sådär, men ändå lite mindre chansartat än ett rop uti mörkret på Twitter eller Google+ eller så?

Jag vet inte, vad tror ni? Är jag helt ute och vinglar i skogen?

12 tankar om “Utvidgat lärarkollegium, ni vet?

 1. Jag har funderat mycket på att vi (eller kanske Skollyftet) borde starta upp chat-tillfällen på t ex twitter på samma sätt som edu-folk gör i andra delar av världen. Man kan ha ett bestämt ämne och så chattar man en stund och så sammanställer någon tweetsen så man kan ta del av det i efterhand. Det skulle jag gilla.

  Och ja, det utvidgade lärarkollegiet är guld värt, att tänka tillsammans är att utvecklas maximalt!

  • Varför inte, di där educhattarna är alltid givande (hittills, iaf =), och sammanställa dem kan man väl göra om man vill, annars ligger de ju kvar och man kan följa tankegångarna, om vad som ledde till vad. Go for it. Kanske finns det någon lista på lärar-twittrare man skulle kunna börja med?

 2. Tycker jag låter som en utmärkt idé! Det har ju varit några ambitiösa varianter på temat framtidens lärarroll, men jag tycker inte riktigt de lyfte – kanske just för att ambitionsnivån var lite för hög? Yrkesetiska rådet har också ett öppet diskussionsforum där nivån varit väldigt bra, men inläggen tyvärr ganska få.

  Ämne, tid och twitter tycker jag låter som en bra början. Gärna en fråga med mer lärarpraktik än politik…

  • Det kan nog ligga en del i det, Magnus, det har du rätt i! Kanske är det så att när det blir för ambitiösa teman så hamnar liksom själva mötet, som ju skulle vara poängen med det hela, i skuggan och märks nästan inte. Och så skulle det ju inte vara.

   Jag tror som du skriver att Anna Kayas idé är värd att testa – ämne, tid och twitter, det kräver inte så mycket förberedelser och då liksom bara blir mötet. Tänker jag.

 3. Pingback: Dags söka leg! « Välkommen till verkligheten

   • Vi var ju inne på det på min blogg om att skolan skulle lära kritiskt tänkande. Samtidigt är det ju ett ypperligt tillfälle att diskutera värdegrunden i skolstarten av ”vad har hänt i sommar”.

    • Ja, det är väl bra exempel på saker som kan vara givande att ventilera i alla slags lärarkollegium. Eftersom ett blogginlägg där jag försökt räkna upp alla saker som skulle kunna ventileras hade blivit både för långt och inkomplett hur långt jag än gjort det så gjorde jag inte det, utan skrev … istället och tänkte att det förstår nog läsaren att jag menar både osv och mm och etc på en och samma gång.

 4. Pingback: Mer om det utvidgade lärarkollegiet | Skollyftet

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s