Undervattnet

I går nämnde jag betydelsen av att tänka på underjorden när man bygger sig en stad. Ju större staden är ju viktigare är underjorden, det ser vi gång efter annan. Klimatförändringarna börjar bli tydliga, DN berättar om en ännu opublicerad rapport från SMHI som bland annat berättar att

De trender som klimatforskarna pekat ut för framtiden är redan här. Häftiga skyfall och regnkaos blir allt vanligare i Sverige. Värst är det i Götaland

och bilderna av bilar som fastnat under viadukter, människor som vadar fram i mer än knädjupt vatten och en och annan kanot eller gummibåt som paddlas fram längs en väg är inte längre sensationella eller ens ovanliga. Översvämmade dagvattenbrunnar, översvämmade källare, och gräsmattor där änder glatt simmar omkring och dyker för att ta sig en munsbit kan vara en vink om att vi behöver tänka om när det gäller såväl dränering och avrinning som avlopp och färskvattentillförsel om vi ska kunna nojsa obekymrat i framtiden också.

.

2 tankar om “Undervattnet

  1. Morrica, härom dan var jag inne på en blogg där man ville motarbeta den här klimatkonspirationsteorin. En kvinna äldre än jag. Då undrade jag, märker hon inte hur mycket som ändrats? Varför är så många äldre människor skeptiska? De borde komma ihåg en tid då folk inte dog i översvämningar, värmeböljor och stormar i Europa. En tid då man aldrig behövde stanna bilen för att det regnade för hårt för att man skulle kunna köra. En tid då ingen skulle ha funderat över att inte gå i skogen för att det blåste hårt. Jag minns det, gör du?

    • Kan det vara så att det man ser skrämmer så grovt att man i rena förskräckelsen lyckas övertala sig själv att man inte ser? Som rädda barn som stoppar fingrarna i öronen och blundar hårt inför åskan.

      Jo, visst minns jag när man kunde dricka vattnet i bäckarna och bara behövde vara uppmärksam på att man inte slurpade i sig grodynglen i hastigheten.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s