Varför just dessa böcker?

Sitter och komponerar en beställning hos Ad-Libris, tror t ex Writing Workshops kan komma till nytta och glädje, och nästan av sig själv, näst intill magiskt trillar ett par andra böcker också ner i kundvagnen. Jag försvarar detta ansvarslösa boktrillande med att jag kommer åka många mil buss i höst och behöver bunkra upp med läsning.

Så klickar jag upp min kundvagn för att se igenom den innan jag forsätter till kassan. Man gör ju så i de flesta webshoppar, fortsätter till kassan eller rent av går till kassan. Språket är avsett att få oss att känna oss hemma och avslappnade, och det är inte så dumt tänkt. Jag klickar alltså upp kundvagnen och blicken fastnar fascinerad på raden ”tips”.

Och jag undrar hur de kom fram till att just dessa fem böcker skulle de tipsa just mig om? Har Adlibris några superfinurliga parametrar som luskar ut att just dessa böcker, som inte påminner jättemycket om någon av de böcker jag köpt genom åren och dessutom är inbundna, skulle jag faktiskt tycka om, och de skulle vidga min horisont och berika min tillvaro? Eller är det så simpelt att de böcker de tipsar om helt enkelt plockas från någon topplista, typ ”gummor läser”? Det vore trist, jag hoppas på parametrarna men beställer ändå inget från tipslistan, mycket på grund av inbundenheten. Jag gillar inte sånt.

Vad tror ni? Topplista eller parametrar?

8 tankar om “Varför just dessa böcker?

 1. The hunger games ger min dotter högt betyg. Kajsa Ingemarsson är däremot knappast i din smak. Det låter som om de försöker kopiera Amazon utan att lyckas. Amazon är duktiga på att kartlägga och ger faktiskt riktigt träffsäkra råd. Dessutom har de alla dessa listmanias och andra köparguider. Jag skaffar underlag där och handlar på CDON.

  • Jag har hört mycket gott om The Hunger Games, så jag tänker mig att den kommer att göra ett antal bussresor uthärdligare i höst. Ingemarsson däremot förbryllade mig en hel del, hur kom de på den idén? Jag är i övrigt mycket nöjd med Adlibris, och stannar gärna som kund där, men rekommendationerna får de ta och jobba lite på.

   Inbundet? Jag? *ruskar på huvudet*

 2. Det är väl ett tips som gäller precis alla. Och varför skulle de inte ha inbundna böcker där? Det är väl aktuella böcker som har fått bra recensioner. Hur kan man bli förvånad? På allvar, hur? Vi lever ju i det samhället vi lever i, så lev med det.

   • Det jag menar är att det är vårt att förvånas över att de ger tips, det är en nätbokhandel som vill att du ska köpa bra eller enbart underhållande böcker och helst inbundna. Du kanske borde testa några av dom fem böckerna, testa något annat än det slentrianmässiga. Jag förstår inte varför man inte ska läsa något nytt. Testa nya gränser. Varför inte?

    • Käre Georgi, jag tycks ha uttryckt mig illa – jag förvånas inte över att de tipsar, och jag är inte på något vis avig mot deras tipsande, jag funderar bara över hur de kom fram till att just dessa böcker skulle jag nog bli nyfiken på att köpa. Vilken urvalsmetod de använt, helt enkelt. Och det som driver mig till att fundera över detta är en mild nyfikenhet, inget annat.

 3. Okej, så här tror jag – vilket jag tror är ganska uppenbart – att de ger samma tips till precis alla. Det är inget urval som precis passar dig, det är böcker som är heta nu, viktiga, böcker som fått fina recensioner, böcker som de vet att folk köper trots att de är dåliga – ja, kvalitativa romaner eller säljande romaner. Det är tips som alla får. Jag trodde det var självklart. Vi kan göra ett test nu. Vilka böcker får du som tips? Jag får Linda Olssons, Helena vons, Martina Haags, Kjell Johanssons och en annan roman som tips. Vilka får du, jag slår vad om att det är exakt samma.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s