Musik, Maestro

I höst ska ett antal kändisar leka dirigenter i TV. Att döma av mediarapporteringen blir det hårt och svårt för dem, men vi anar redan nu att med uppbackning och absoluta proffs i orkestrarna kommer de (eller den? Är det något röstningsförfarande? Jag tror inte det) i slutprogrammet att göra ett till synes fantastiskt jobb. Givetvis. Det är ju hela programidén.

Vi vet ju allesammans att dirigentyrket är många gånger mer komplicerat och nyanserat än vad man hinner lära sig på några veckor i ett lekprogram, men kanske kan det ge någon liten inblick.

För att förbereda sig och eventuellt få ut något utöver fnissande ”kändisar” och lättsamt trams rekommenderar jag att man ser Itay Talgam berätta lite om sitt yrke:

.

4 tankar om “Musik, Maestro

  1. Ja, det är ju lite upplagt liksom. Tror inte orkestern kommer sitta där på sista konserten och följa ”dirigenten”. Såklart inte. Det skulle ju inte gå. Dirigenten kommer följa dem, och alla kommer tro att dirigera ju inte är så svårt… bara att stå o vifta… och så har man degraderat ett kulturellt arbete till… aaah… it´s one of those days…

    • *klappar lugnande* och just därför föreslår jag att man lyssnar till Talgam och det han berättar om olika dirigenters sätt att arbeta INNAN man ser på tv-leken. Jag tror det kan bidra till att man får en liten aning om att det är skillnad på lek och allvar.

  2. Jag är inte så haj på TV-program men jag måste få skicka ett tack. Det är härligt att besöka din blogg, mångfalden av underbara klipp är en av anledningarna till att jag ”tittar in” med envis regelbundenhet.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s