Vad lär sig barna i förskolan, egentligen?

Frilandsskribenten Fredrik Backman beskriver pedagogiskt vad hans lille nyinskolade son redan hunnit med att lära sig, och ger med detta en god bild av hur mycket lärande som faktiskt äger rum på många förskolor i landet, utan att vi utanför riktigt är medvetna om det:

 Jamen du vet, blir ju så när man skickar in ungar i en ny miljö. Helt plötsligt kommer han hem och käkar själv och har börjat rita och såna grejer. De snappar nytt skit och levlar upp liksom.

Förskolepedagogik kan vara svår att sätta ord på, har jag förstått, men det ger resultat. Att levla upp är inte så dumt.

 

8 tankar om “Vad lär sig barna i förskolan, egentligen?

 1. Verkligen fint. Det borde man göra oftare!

  p.s. Fortfarande bojkott av Malmöfestivalen? Jag tänker att det borde vara ganska lugnt i Staffanstorp och Åkarp just nu.

  • Visst är det fint! Jag rekommenderar läsning av hela hans inlägg för att få citatet i ett sammanhang och få ut ännu mer, det är en klockren beskrivning av nyttan av förskola, utöver arbetsmarknadsmässiga fördelar.

   Jag har inget som helst intresse av Malmöfestivalen, jag gillar inte såna jippon och är fullt nöjd med att ha möjlighet att avstå.

 2. Kul! 🙂 Men jag undrar om hans son har olika level hemma och på dagis? Det låter nästan så. Kanske behöver Fredrik levla upp och även skaffa sig några nya skills. Om nu inte morsan där är en bra tank eller healer. 😉

  • Jag misstänker att han är betydligt mer levlad än han låter påskina i sin blogg, men visst är det en träffande beskrivning av det lärande som faktiskt sker på förskolor runt om i landet?

 3. Jo, inte minst det där med att sova är en kul grej. Just nu har vi invänjning och att se hur föräldrarna försöker söva sina barn är lite kul. Inte minst därför att under nästa vecka kommer dom att sova. 🙂

   • På sikt är det så. Men imorgon kommer det troligen att vara lite av kalabalik. Har dom på något sätt förlikat sig med att föräldern har gått, så vill de åtminstone leka. Vad ska man med livet till om man inte får lek? Och kunde inte föräldrarna söva dom, så finns det ett mönster att bryta.

    Men nu ska du se våra 3-åringar! ”Fröken, jag måste kissa!” ”Fröken, när ska vi gå upp?”. Det är lite annat. Plus att vi har några som helst inte bör sova alls i det gänget.

    Men när det bara är småbarn, de har somnat och den där stämningen som bara sovande småbarn och katter kan skapa, då är det underbart! 🙂

    • Treåringars är väldigt mycket äldre än ettåringar, de har levlat upp på mångahanda vis, och deras behov för att kunna fortsätta levla ser annorlunda ut, visst är det så.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s