Ett endaste råd

Ett enda råd vill jag ge er som börjar lärarutbildningar runt om i landet nu i dagarna. Det här gäller oavsett vilken lärarutbildning ni börjar på, och vilken slags lärare ni planerar att bli (ja, jag tar för givet att ni tänker bli bra lärare, hela högen, och borde sagt ‘nivå’ eller ‘inriktning’ eller något sådant istället)

Ni kommer att behöva strida, ni kommer att behöva kämpa, då och då, många långa dagar under ert yrkesliv. Mitt råd har med riktning att göra – kämpa med eleverna, kämpa för eleverna, kämpa bakom eleverna och putta på dem, kämpa framför eleverna och skydda dem med er själva om det behövs. Men kämpa aldrig mot eleverna. Det är inte bara dömt att misslyckas, det föder fler misslyckanden på vägen.

Slut på beskäftiga råd från Morrica.

 

10 tankar om “Ett endaste råd

  1. Well said well said!! Not to mention fighting those who know less or nothing of our occupation but will decide over us. Mediocre bureaucrats !!

  2. Jag håller med dig Morrica och hoppas verkligen att de lärare som kämpar mot eleven är mycket få. Samtidigt är det intressant att definiera vad man menar med att kämpa för eleven eller för den delen kämpa mot honom eller henne. En relevant fråga är också vilket pris det ibland har när man står upp för en elev.

    • Det räcker med att det finns en eller annan – och det gör det. De är inte många, men finns gör de och ibland är de rätt högljudda såväl i debatten som i respektive skolor.

      Enligt min erfarenhet är priset för att vända bort blicken istället för att stå upp när man hade möjlighet i de flesta fall många gånger högre, men det är nog lite olika från fall till fall.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s