Storsatsning på matte, jubel och fröjd?

Jag hade inte tänkt kommentera på den föreslagna satsningen på matematiklärare förrän vi faktiskt vet lite mer om den. Det känns meningslöst att jubla över en ny vinterrock om det visar sig bli mindre än en tumme kvar i slutänden.

I stället bara en stillsam reflektion över det faktum att förslaget imponerar internationellt, att döma av de reaktioner som nått mig. Det är svårt att med bibehållen värdighet och utan att låta alltför gnällig eller hagalen förklara att ja, jo, visst låter det fantastiskt, men… Ty internationellt har svensk skola fortfarande ett rätt gott rykte som en skola där alla, oavsett social bakgrund, har möjligheten att få en riktigt god utbildning. Och i många stycken är det ju så, i många aspekter är svensk skola helt ok, om än inte i alla.

Jag undrar om det är så att man funderade på hur skolan ser ut utåt när man la förslaget?

Christermagister och Johan Kant skriver också om förslaget.

4 tankar om “Storsatsning på matte, jubel och fröjd?

  1. Jag är skeptisk. Både över att man klamrar sig fast vid naturvetenskap och teknik som våra framtida räddningsplankor och över den pedagogiska metoden. Vad ska vi göra åt de dåliga matteresultaten? Jo vi slänger litet pengar på dem. Baserar de åtgärden på forskning eller på beprövad erfarenhet tro?

  2. Vilken strålande beskrivning, Morrica. Silvertejp är precis vad det handlar om. Jag blev så besviken när jag läste om satsningen och kunde inte förstå att den får så många applåder på ledarsidorna.

    • Jag tror den får applåder från ledarsidorna i mångt och mycket av samma anledning som den imponerar internationellt – om man inte har klart för sig hur saker och ting faktiskt ligger till när det gäller matten och, i många aspekter som en konsekvens därav, naturvetenskapliga ämnen i svenska skolor är det svårt att se hur futtig satsningen faktiskt är.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s