Högtidsdagar

Hanna Fahl skriver i DN om hur den högtidliga International Talk Like a Pirate Day plötsligt kommit att bli en osäker företeelse framgent efter National Geographics avslöjande att pirater i själva verket talade som vanliga människor. Jag förstår att detta är mycket att ta in, men det kommer mer. En av de mest älskade och välkända konstanterna i matematiken, det vackra, klassiska pi, givetvis högtidlighållet den 14 mars, är hotat av det dubbelt så stora tau. Tau högtidlighålls självklart den 28 juni, så det finns egentligen inget som hindrar att man firar båda dagarna, men risken att den 14 mars faller ur folkmedvetandet finns, om allt ljus hamnar på den större konstanten.

Hanna Fahl beskriver känslan väl:

Jag kan föreställa mig hur irriterad en väldigt religiös person måste vara över att evolutionsteorin kom och störde en trevlig och fullt tillräcklig skapelseberättelse, som dessutom var mycket roligare rent dramaturgiskt (äpplen, ormar, revben, och så vidare) än det här med aporna.

Lyckligtvis är det fortfarande så att den Internationella Lärardagen högtidlighålls den 5 oktober, trots att den hamnar i skuggan av någon fånig reklamkampanj den fjärde oktober här i Sverige så tycker jag vi bör fira den femte oktober med pomp och ståt. Internationella läskunnighetsdagen firades den 8 september, och på Halloween firar vi den nyligen instiftade All Hallow’s Read genom att skänka vänner och bekanta läskiga böcker och historier. Den 13 oktober firar den som så önskar den internationella kostymdagen, och den fjärde maj högtidlighåller vi Star Wars-dagen på lämpligt sätt. Världsbokdagen firas, som vanligt, den 23 April förutom i Storbritanien och på Irland där de firar den redan den tredje mars.  Det är helt i sin ordning och fullständigt comme il faut att fira båda dagarna. Vårdagjämningen firar vi World Storytelling Day genom att berätta historier för varandra, och på höstdagjämningen föreslår Fahl en FTL-högtid:

Men vetenskapen är naturligtvis inte alltid dålig för fiktionen, i bland jobbar den för oss. I går kom det häpnadsväckande avslöjandet att forskarna i CERN accelererat en partikel till snabbare än ljusets hastighet. Jag kan tänka mig att offra Piratdagen i utbyte mot en FTL-högtid i kalendern. Ska vi enas om den 23 september? Warp speed in 3-2-1, börja jobba på neutrinokostymen redan nu.

Ett utmärkt förslag, tycker jag. Jag undrar vilka högtidsdagar som är speciellt viktiga för den som läser här?

6 tankar om “Högtidsdagar

 1. Jag kan verkligen inte tänka mig att offra piratdagen, den är viktig för mig. FTL kan väl firas precis när som helst, vad spelar tid och rum för roll i sådana hastigheter?

  • Det finns ju faktiskt plats för båda, det gör det, och ska vi vara petnoga är tomten inte mycket verkligare än piratspråket. Dessutom måste jag säga att din poäng om FTL är strålande!

  • Jag är inte alls förtjust i arrangemanget Kanelbullens dag, jag ser det som ovanligt manipulativ marknadsföring från bageriernas sida och bojkottar som konsekvens kanelbullar hela oktober månad. International Towel Day, däremot, högtidlighålls varje år, det är en mycket viktig dag.

   • Star Wars-dagen är viktig. Vad gäller helgdagarna i oktober föreslår jag kompromissen att alla bakar kanelbullar åt sin favoritlärare:) Anser dock att jag äter kanelbullar när jag vill.

    Två dagar som jag verkligen vill fira är internationella vegandagen 1 november och Internationella våtmarksdagen 2 februari.

    Jag brukar också fira lite när någon av mina favoritmusiker fyller år.

    • Jag håller helt med dig, kanelbullar äter man när man vill, att göra ‘dag’ av det är bara tramsigt.

     Ett par spännande dagar att fira där, jag visste inte ens att våtmarker hade en dag! Tack för att du delade med dig av detta.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s