Skolavslutningar i kyrkan revisited

Debatten om var skolavslutningen skall hållas börjar tidigt i år, och det är Gränna kyrkas kyrkofullmäktige som smäller av startskottet, berättar Expressen:

Om skolbarnen ska få ha sin avslutning i Gränna kyrka så måste en bön eller kristen textläsning ingå […] Vi tycker att det är vår byggnad och vi som bestämmer, säger Olle Larsson, ordförande i kyrkofullmäktige, till Jönköpings-Posten*.

Och det tycker jag han har helt rätt i. En kyrka är en kyrka. En gång i tiden fungerade den som allmän samlingslokal, dubblerade ibland som skola och har även när behov funnits fyllt funktioner som sjukstuga, fort och skyddsrum. I dag är kyrkornas position i samhället annorlunda, vi har andra samlingslokaler, skolorna håller till på annat håll och det som talar för sekulära skolavslutningar i kyrkor är barndomsminnen sedda genom rätt suddiga nostalgifilter.

Vill skolor hålla sina avslutningar i kyrkor bör de respektera det faktum att kyrkan är en kyrka, och prästen en präst. Där finns traditioner och sedvänjor, och det är artigt att hålla sig till dessa om man är där. Vill man inte ha bön på sin skolavslutning, och det är en sak man rimligen bör ta under noggrant övervägande, väljer man en annan lokal.

Tycker jag. Vad tycker ni?

.

Gränna Kyrka

 

*Jönköpings-Posten vill ha betalt för att delge något ur sin tidning, så det blir ingen länkkärlek till dem

 

11 tankar om “Skolavslutningar i kyrkan revisited

 1. Jag tänker spontant att det å ena sidan är högst rimligt att kyrkan får bestämma över sina egna lokaler – om vi vill låna/hyra dem så får man gilla läget vad som ingår i avtalet för det.

  Å andra sidan tycker jag också Skolverket och Skolinspektionen har en tydlighet i att skolan ska vara icke-konfessionell och att bön och välsignelse därmed inte bör förekomma på en skoldag baserad på skolplikt.

  Om det fanns bra samlingssalar att välja på i alla kommuner/för alla skolor vore frågan enkel, men nu är det ju inte alltid så. Personligen har jag inget problem med att ha skolavslutning i kyrkan men vill ändå visa respekt om någon har problem med det även om jag inte själv förstår att en byggnad kan göras så viktig.

  • Att det inte finns samlingssalar att välja på i alla kommuner är inte kyrkans fel – och i de flesta fall finns det. Det som kan fattas är a/samlingssalar som upplevs som tillräckligt ”stämningsfulla” av de vuxna inblandade och b/samlingssalar där man har lust att släppa in en skock skolavslutningsrusiga ungar och större delen av dessa barns släkt.

   Kanske står valet mellan att bryta mot skollagen och hållas i kyrkan, med bön och hela paketet, eller att bryta mot föräldrarnas förvätningar på att få delta (tillsammans med mormödrar, farfäder, fastrar och kusiner) i barnens skolavslutning?

   • Jag kan berätta att jag har aldrig firat skolavslutning i kyrka och aldrig saknat det. Under min mellanstadietid så firade vi i skolans matsal men det var aldrig mindre stämningsfullt för det-det fixades med dämpad belysning och skolkörssång. Tror aldrig ens att jag reflekterade över det. Såvida det inte regnar är sommaravslutning på skolgården ännu härligare. Kanske bör skolan införskaffa partytält?

    Jag tycker förövrigt att Olle Larsson har rätt, kyrkan är kyrkan. Det är den plats där vi bör rätta oss efter kristendomen tycker jag. Varför ska vi gå och bestämma och domdera i Guds Hus när vi inte gör det hos någon annan?

    • Många bra poänger, du är klok som vanligt! Partytält är ju faktiskt en brilliant lösning, salomoniskt så det förslår! De kan användas vid många andra tillfällen också och är ingen jätteinvestering i en kommunbudget!

    • Nej, och som släkting så tänker jag personligen att det kan vara roligare att se skolan där min frände/fränka tillbringar sin vardag än en kyrka som familjen kanske inte har någon relation till (kan bara ta exempel från mig själv-mina färäldrar gifte sig i kyrka X, jag är döpt i kyrka Y och konfirmerad i kyrka Z) På julavslutningarna kanske skolans matsal kan användas-jag tror inte att eleverna är svårflirtade på att hjälpa till att dekorera.

     Tror nog att det är vuxenvärldens bristande fantasi som sätter gränserna.

    • Det är nog så. Vuxenvärlden vill ”återuppleva” de minnen de tror sig ha från barndommen, och tror också att de vill ge sina barn dessa minnen, och där tar det stopp. Om man använde sin fantasi det minsta lilla vågade man kanske ana att barnen skapar sina egna minnen och traditioner.

     Dessutom är jag inte helt säker på att föräldrar är en tillgång på skolavslutningar alla gånger.

 2. Morrica, det där med att ge barnen sina egna minnen känner jag så väl igen. Jag tror att vi kan lita på barnen och deras personligheter-de löser det. Jag minns att min favoritsång på skolavslutningar inte alls var ”Den blomstertid…” eller ”Idas Sommarvisa” utan den (minns inte exakt titel)som avslutas med ”Klockan ringer bara ut, vårterminen är nu slut. Inte gör det oss ett dugg.” för den speglade hur vi kände oss på avslutningen.

 3. Ping: Vad ska vi ha alla gamla kyrkor till? « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s