Arbetsbesparande dokumentation

Väl medveten om att inte alla håller med mig vill jag ändå rekommendera den som står i begrepp att gå ut i läraryrket, vare sig ni precis börjat, snart är färdiga med eller överväger att söka till en lärarhögskola, att lägga krut på att få in en fungerande dokumentationsrutin. Ni kommer att spara så mycket tid och möda att det är nästan löjligt. Oavsett vilken nivå ni kommer att undervisa på.

Hur man gör det rent praktiskt är i mångt och mycket upp till var och en, jag rekommenderar att man provar olika modeller tills man hittar den som känns enkelt och logisk för en själv. För min del är det till stor hjälp att hålla i minnet att syftet med min dokumentation främst är att kommunicera med mig själv i framtiden. Jag kommer att behöva komma ihåg hur det gick förra gången för att kunna se om det går framåt, jag behöver komma ihåg vilka som gjort ett visst moment och vilka som missat det. Jag behöver komma ihåg vad jag pratat om och vad som frågades om, och jag behöver ha någon form av karta över vilken väg vi gått när läsåret är över.

Jag personligen använder kombinationen OpenOffice Calc och Dropbox för syftet. Jag använder en hel del färger, och ett och annat diagram, jag upplever att det ger mig en möjlighet att med en snabb blick få en överblick av läget. Jag gillar möjligheten att addera kommentarer, och hur arken kan bli hur stora som helst utan att prassla eller falla ner på golvet. Dessutom känns det tryggt att ha en kopia i molnet, i fall min dator en dag säger *poff* och skickar upp svarta röksignaler eller jag behöver komma åt dokumentationen från någon annan dator. Andra föredrar att använda papper och pärmar eller gummibandsmappar med eller utan flikar. Ytterligare andra föredrar att använda något av de dokumentationsprogram som erbjuds med många lärplattformar.

Hitta modellen som passar dig, och dokumentera så mycket som möjligt. Det ger dig utrymme och frihet att vara lite tankspridd, att bli sjuk eller att resa bort ett tag.

Det finns sämre alternativ.

 

4 tankar om “Arbetsbesparande dokumentation

 1. Framför allt dokumentaion är inte bara ord utan siffror och tabeller. Jag är grymt imponerad på personer som kommer ihåg varje liten detalj från lektionen fler mänader efteråt.

  Även om jag beskylls för att ha ”kladd” minne skulle jag aldrig komma ihåg vad jag gjort en dag om jag inte gjorde små noteringar eller vad jag fått iuppdrag från senaste mötet.

  Dessutom är det också ett lagkrav att man ska dokumentera i skolan.

  • Jag kommer inte ens med hundra procents säkerhet ihåg vilka elever som faktiskt var på lektionen när jag fyller i frånvaron efteråt, om det inte är så att det antingen var full grupp eller de har skrivit på Listan, den livsviktiga Listan. Min kalender piper flera gånger om dagen och påminner mig vänligt om både det ena och det andra, och de dyrbara tabellerna – långa, breda, vida, färggranna med sina pratbubblekommentarer. Utan dem vore det godnatt, och jag skulle inte ha en susning om vem som gjort vad när det månader senare är dags att sammanfatta läsåret i ett omdöme och en behörighet.

   Men vi är alla olika.

  • Tack!

   Vi är ju alla olika, därför måste man ofta experimentera runt lite innan man hittar sin modell. Jag undrar hur mycket stöd de ges på lärarhögskolorna, studenterna, för att bekanta sig med olika modeller?

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s