Vad ska vi ha alla gamla kyrkor till?

Det finns en väldig massa kyrkor runt om i landet, många av dem gamla, många av dem mycket vackra. Många har haft stor historisk betydelse i bygden, inte bara som samlingsplats och religiöst fokus, utan rent politiskt. Många innehåller dessutom helt unik allmogekonst. Om vi vill ha kvar detta kulturhistoriska arv behöver vi se till att det underhålls. Med stadigt fallande antal betalande medlemmar i församlingarna runt om i landet är underhållet ett stort problem. I SvD skriver fd domprosten i Skara H B Hammar, och DN citerar:

”I detta läge finns bara en lösning för att klara ekonomin”, skriver han.”Stäng ett antal kyrkor, lägg dem i malpåse. Allra helst: Spräng dem”.

Ytterligare ett alternativ skulle, enligt artikelförfattaren, vara utförsäljning. Låta privatpersoner köpa byggnaderna och göra dem till bostäder, kaféer eller pizzerior.

I debatten om skolavslutning i kyrkor lyfts ofta bristen på samlingslokaler av tillräcklig storlek fram som ett argument. Om nu församlingarna har för stora och kostbara lokaler, och kommunerna för små och ynkliga, funderar jag på om inte en lösning vore att kommunerna helt enkelt tar över byggnaderna. Församlingarna kan, precis som andra föreningar, få hyra in sig med sin verksamhet när de så önskar, de kyrkoantikvariska bidragen består i samma form och storlek som idag, men betalas till kommunerna istället för till församlingarna. Vi behåller det kulturhistoriska arvet, kommunerna får sina samlingslokaler, församlingarna har kvar sina gudstjänslokaler och finansieringen delas av fler.

Vore det en idé?

6 tankar om “Vad ska vi ha alla gamla kyrkor till?

  1. Jag är inte mycket för den religiösa betydelsen, dock hade det varit slöseri på resurser att enbart göra sig av med kyrkorna. Det låter som en bra idé om dessa historiska byggnader hade återigen fått en funktionell betydelse, dock av ett multifunktionellt perspektiv, precis som du är inne på. Det historiska värdet lär inte försvinna enbart för att byggnaden brukas annorlunda, troligen lär det förstärkas.

    • Visst hade det varit bra! Kyrkor är ofta fantastiska byggnader, som byggnader betraktade, inte minst de som byggts till och byggts om under århundradena, där man kan följa den byggnadstekniska utvecklingen i de olika stegen.

    • Tack. Det är ju faktiskt larvigt att inte ta tillvaro byggnader av sånt kulturhistoriskt värde, i synnerhet när man uppenbarligen har användning för dem.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s