Remember remember

Det är den femte november i morgon. Detta datum år 1605 greps den katolske legosoldaten Guy Fawkes i källaren till den brittiska parlamentsbyggnaden där han förberedde sig för att spränga byggnaden, kungen och parlamentsmedlemmarna i luften vid den förestående öppningsceremonien.

I år, berättar aftontidningarna, planerar hackerkollektivet Anonymous att förinta Facebook.

.

.

En klok ung person i min närhet refererar till Facebook som Mysteriernas Mördare. Med Facebook försvinner alla de små vardagsmysterierna, man får veta allt om alla och när man träffas i verkligheten finns bara opersonliga ytligheter kvar att prata om.

Det ligger en hel del i det.

6 tankar om “Remember remember

 1. ”first of all I was petrified…”

  Nej – det ska nog gå bra. Jag blir inte särskilt orolig. En vecka utan Facebook skulle varit intressant. Hur beroende är vi?

  • Det intressantaste är ju, precis som du understryker, inte en eventuell hackerattack i sig utan människors, inte minst i media, reaktion på blotta tanken.

 2. Hmmm, intressant kommentar om mysteriernas mördare. Jag tycker snarare tvärtom, att man får vardagligheterna avklarade där och så har man något att spinna vidare när man ses.

   • Det handlar nog också om vem man är-vi är ju alla olika. Det är så lätt att glömma bort i samhällsdebatten.

    Jag ser facebook som ett verktyg-det blir vad man använder det till. Det är ju t.ex. du som avgör om du använder hammaren till att bygga hus åt hemlösa eller slå en stackars hemlös i huvudet.

    • Ibland behövs generaliseringar för att överhuvudtaget kunna prata om ett fenomen, det blir för otympligt och klumpigt om man ska försöka belysa alla aspekter.

     Att diskutera Facebook är lite som att diskutera skolan eller trafiken – nästan alla har en relation till fenomenet, och det blir ofta mycket känslor inblandat. Facebook används ju, som du säger, väldigt olika. Det finns de som ägnar timmar och dagar åt att spela spelen, andra som går in en gång i månaden och konstaterar att ingen sagt något till dem, det finns de som lägger ner mycket energi på att skapa sig en profil som svarar mot den bild de vill ge omvärlden och det finns de som lägger ut information om precis allt de gör, nästan urskillningslöst. Och många andra varianter. Det finns till och med de som blir djupt upprörda vid blotta tanken på att t ex arbetsgivare faktiskt skulle kunna få för sig att titta på en arbetssökandes Facebookprofil och väga in vad som hittas där i bedömningen.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s