the Hunger Games

Miljön känns igen: Än en gång befinner vi oss på den nordamerikanska kontinenten, generationer efter det stora kriget som splittrat de tidigare förenta staterna. Än en gång är landet uppdelat i distrikt, inbördes olika, och kontakten mellan distriken är begränsad. Än en gång finns ett maktcentra, en bländande huvudstad där människorna lever i en helt annan värld än ute i distrikten, och än en gång finns ett brutalt system för att påminna människorna om var makten ligger.

Denna gång en tv-show, en variant av dagens dokusåpor där pakter och allianser skapas och sviks och TV-publikens välvilja och favör spelar en avgörande roll.

Historien kretsar kring frågan om vad som är äkta och vad som är spel för gallerierna. Alla har något att vinna på att spela spelet väl, och vem som är vän och vem som bara spelar spelet förblir osäkert in i det sista. Karaktärer och miljö målas upp med snabba, lätta penseldrag utan överflödiga eller övertydliga detaljer. Huvudkaraktärens reaktioner och reflektioner kring allt det hon upplever och iakktar i huvudstaden och under spelens gång levandegör händelseförloppet och driver berättelsen framåt utan transportsträckor.

Klart läsvärd och, för den som undrar, klart undervisningsbar därtill.

4 tankar om “the Hunger Games

  1. Jag har precis fått den inköpt till skolbiblioteket, men jag hann inte nappa den först. Sänder tacksamma tankar till alla som skriver slukarböcker. En av mina ljuvaste lärarstunder var när en nia började gråta när hon fick klart för sig att någon annan hade hunnit först till någon av Twilight böckerna. 🙂

    • Det är vackert!

      Säga vad man vill om den litterära kvalitén i böckerna, och om glittrande vampyrer, slukarböcker är sällan högklassig litteratur men oh så viktiga dörröppnare in till hela den fantastiska värld som böcker utgör de är! Som du sänder jag min tacksamhet till den som har förmågan och använder den.

  2. åh… hade just ett tre timmar långt boksamtal i en gymnasie-etta om denna! läser andra året på lärarutbildningen och var ute på VFU. boken slukade både mig och eleverna och resulterade i en spännande och kollaborativ eftermiddag. 🙂

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s