Den twittrande politikern

I Jämtländska Östersund har en lokalpolitiker twittrat inte färre än 67 tweets under arbetet i förra veckan. 67 tweets! Det är ju nästan 15 tweets om dagen! Jag har svårt att bli upprörd över detta, men det har inte fullmäktiges socialdemokratiske ordförande Kjell Svantesson:

– Vi har ett politikerförakt. Det blir inte bättre av att ledamöterna twittrar. Då når de bara en liten grupp. De har betalt för att sitta på fullmäktige och de har betalt för att läsa in sig och delta aktivt i debatten.

Lokalpolitikerns twittrande uppmärksammades sedan denne kommenterat syrligt på en annan politikers muntliga inlägg i en arenadebatt. Svantesson tänker nu vidta åtgärder:

 Man kan inte hålla på med debatt på två plan samtidigt. Vi har ju webbsändningar för att debatten ska spridas till fler. Alltför få går upp i talarstolen. Jag vill inte ha twitterförbud men det finns en gräns. Vi har ju pauser. Som folkvald ska man delta aktivt i fullmäktigedebatten och tillvarata medborgarnas intressen. Jag vet att Bildt twittrar, men jag tror inte att han gör det under regeringssammanträdena eller i riksdagen.

Men twittrar om sitt politiska arbete, det gör han:

Det är lätt att göra sig lustig över fullmäktigeordförandens upprördhet, den twittrande politikern gör ju precis det han ska göra – deltar i debatten och har kontakt med sina väljare – men på ett sätt som vi i den äldre generationen inte alltid förstår oss på. Och jag undrar om inte Svantessons upprördhet kommer sig ur just detta, han förstår sig inte på den interaktion som är en grundläggande del av Twitter utan uppfattar det som nojsande och trams, och kan inte se hur det kan vara en del av det politiska uppdraget?

2 tankar om “Den twittrande politikern

 1. Jag tror du slår huvudet mitt på spiken, absolut att detta bör ses som en del av det politiska uppdraget. För egen del brukar jag ofta twittra när jag är på någon föreläsning eller seminarium, för mig är det ett sätt att anteckna, reflektera och också få fler fästpunkter till det som sker.

  Man kan även notera att det finska lärarfacket i sin netikett också anger att lärare inte ska twittra privat på arbetstid (http://www.fsl.fi/broschyrer-och-material/netik-for-larare). Frågan är då vad som är privat och vad som inte är det. Vi har exempel på lärare som twittrar ut vad de och klassen gör nästan i realtid. Jag skulle gärna följa mina barns lärare om de gjorde så (men vill absolut inte kräva det, måste bygga på en pedagogisk idé som passar läraren).

  Lärarnas yrkesetiska råd diskuterar just nu frågan kring sociala medier och yrkesetik. Jag tror inte vi kommer att fastna i något liknande den finska netiken utan fokusera mer på en diskussion kring att vara medveten kring hur ens kommunikation används och vilka signaler den skickar ut, inte minst kring förtroende för lärarkåren.

  Själv har jag inget problem att lita på en politiker som twittrar från fullmäktige, om det h*n skriver är relevant och bjuder in till interaktion med mig som medborgare.

  • Jag förvånas ibland över svenska twittrares iver att dels tala om var de jobbar, dels understryka att de twittrar ”privat” och att de åsikter de ger uttryck för är deras egna och inte representerar arbetsgivaren. Varför är man då så angelägen om att tala om var man jobbar och med vad?

   Vi lever i ett samhälle idag där gränserna mellan vad som är arbetsliv och vad som är privatliv glider in i varandra, och en person med ett offentligt uppdrag, som en politiker eller en lärare, behöver förhålla sig till det faktum att offentlig, det är man hela tiden.

   Jag kan förstå att det verkar coolt att följa sitt barns lärare som twittrar om vad de gör i skolan, jag twittrar också ibland om vad som händer i mitt klassrum, men försöker hålla det så allmängiltigt det går, utan att i någon mån lämna ut vilka som var med och gjorde vad det nu var som gjordes. Hur det än är så är Twitter väldigt offentligt, till och med mer offentligt än Facebook. Det är klokt att diskutera det.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s