Studentexamen och vidare

Dagens samtalsämne, spår Mats, blir den nya studentexamen:

Det är ingen djärv gissning att det här förslaget kommer att väcka känslor.

Givetvis väcker det känslor. Betyg och bedömning väcker enorma känslor i svensk skoldebatt, ofta i sån grad att det tycks överskugga problem som att elevers kunskaper inte alltid är vad de enligt styrdokumenten borde vara på motsvarande nivå. Och dessa problem kommer inte att försvinna av sig själva, varken med eller utan studentexamen.

Så vilka vägar finns för unga människor som lämnar grundskola eller gymnasiet utan de kunskaper de behöver för att gå vidare till arbetsmarknad eller högre utbildning? Är det rakt ut i utanförskapet som gäller?

Naturligtvis inte, trots att det ibland låter så, trots att Komvux på många håll sägs krympa och minska såväl antalet platser som ämnen.

Det finns fler vägar att gå. Låt mig berätta lite om en av dessa:

Folkhögskolans uppdrag är bland annat att bidra till att minska utbildningsklyftorna, höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället samt bidra till att ge människor möjlighet att påverka sin egen livssituation. Det är inte hela vårt uppdrag, men det är tunga delar av det. Det innebär att folkhögskolans allmänna kurs erbjuder en chans till (och om det behövs en till, och i förekommande fall ännu en) för en som av en eller annan anledning inte fått med sig alla de kunskaper och behörigheter h*n behöver från det ordinarie skolväsendet.

Hvilan i Åkarp, mitt emellan Lund och Malmö, den folkhögskola där jag jobbar, erbjuder t ex möjlighet att läsa allmän kurs med naturvetenskaplig inriktning, allmän kurs med samhällsvetenskaplig inriktning eller samhällesvetenskaplig inrikting med hälsaprofil. Den som inte har betyg och/eller kunskaper med sig från grundskolan är välkommen att börja med grundkursen, för att sedan läsa på gymnasienivå och, om man så vill, fortsätta vidare till högskola eller universitet.

Ja, jo, det låter som jag gör oblyg reklam, men inte den här gången. Den här gången vill jag lyfta fram att det FINNS vägar som ligger öppna även för den som inte blir godkänd i studentexamen. Det är inte kört! Ge inte upp. Det finns många folkhögskolor, över hela landet. Somliga med internat, somliga (som Hvilan) utan möjligheter att ordna boende på skolan. Somliga knutna till politiska eller religiösa rörelser, somliga (än en gång, som Hvilan) politiskt och religiöst obundna.

Det är aldrig försent för en lyckad skolgång.

11 tankar om “Studentexamen och vidare

 1. Det är väldigt bra att det finns folkhögskolor, men det behöver finnas många vägar och många chanser för den som antingen gått på en skola som inte håller måttet och för den som bestämmer framtidsbana först efter skolan.

  En studentexamen kan på sikt få bort skolor som inte håller måttet, men behovet av olika vägar och andra chanser kommer alltid att finnas och det är viktigt att det behovet fylls.

  • Det behöver finns många fler vägar, visst är det ju så. Folkhögskola är en väg, och en bra väg, men även folkhögskolor har väggar och tak och begränsat antal platser, precis som de flesta skolformer.

 2. Jag är personligen väldigt tacksam för att folkhögskolor och Hvilan finns, utan dem hade jag varken haft möjlighet att studera på lärarutbildningen följt av min mastersutbildning. Många talar om att alla förtjänar en andra chans, jag anser att alla förtjänar så många chanser det behövs för att man ska slutligen nå sitt mål, i denna kontext det vill säga.

  Ohhhh, vad jag saknar Hvilan!

  • Det är gott att kunna visa tydliga exempel på att det går utmärkt att gå vidare till högre utbildning efter folkhögskola, förvånandsvärt många tror att så inte är fallet o.O

 3. Ping: Ansvar, tillit och studentexamen | Skollyftet

 4. Fint Jesper. Precis så tycker jag också. Den dag man vet vad man vill bli när man blir stor och är villig att lägga ner hårt arbete ska samhället nicka välvilligt och öppna dörrarna. Obs dörrarna, inte dörren.

 5. Ping: Skillnaden mellan misslyckande och misstag « You're no different to me

 6. Ping: Studentexamen: Föråldrat koncept eller kärt återseende med förnyad twist? « One World, One People

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s