Då närmar sig jul och några dagars välförtjänt ledighet. Jag följer en hel del lärare från olika håll i landet på twitter och så här års är det slående vilken trötthet och ibland uppgivenhet som råder. En twittrande förtroendevald beskriver lärarnas trötthet som ”nära zombietillstånd”. Är det rimligt att terminerna är så intensiva att man bara rasar ihop så fort det närmar sig ledighet? Själv brukar jag alltid bli sjuk, i år inget undantag. Lärares arbetsbelastning är något som verkligen behöver ses över på många håll.
beskriver Matilda Wärenfalk på Lärarförbundet Ungs sida. I en kommentar till inlägget reflekterar Fröken Jo över sambandet mellan hur läsåret är upplagt och stressnivån inför terminssluten:
Sommarlovet är alldeles för långt – det leder till en abnorm arbetsbörda i slutet på terminerna. Jag tror att ett treterminssystem vore det bästa, för såväl lärare, personal och föräldrar som nu måste pussla med semestrar för att fylla sommarlovets 10 veckor
Vi har ju pratat om det här med läsårstiden och ledigheten vid ett par tillfällen. Det är inte en helt igenom uppskattad tankegång, kommentarerna har ibland låtit antyda att man misstänker mig för att missunna lärare eller elever ledighet eller att jag skulle vara ute efter att öka lärares arbetsbörda. Men jag tänker tvärtom, likt Fröken Jo, att ett treterminerssystem faktiskt skulle göra lärares och elevers arbetsbörda lättare.
Höstterminen har rullat genom hösten ända från slutet av augusti, fyra långa månader, och vårterminen är ännu längre. Trots små lov strösslade här och där är det många som, precis som Wärenfalk beskriver, upplever slutet på terminerna som oerhört tunga. Jag tror inte heller det är en optimal fördelning av arbetstiden i skolan. Vad tror ni?
Jag ser också hellre tre terminer på ett läsår. Verkar mycket mer effektivt. För att göra en analogi: Just nu håller jag på att avsluta ett 5 km program i löpning. Programmet är tänkt att ta 12 veckor innan man uppnår 5 km utan att stanna. Om jag hade bara gått ut och börjat springa 5 km då jag inte tränat på väldigt länge, hade resultatet inte blivit lyckat. Visst finns det en möjlighet att jag hade lyckats nå i mål, men vad hade hänt med kroppen efter?
Istället är det bättre att träna 3 ggr per vecka i lugnt tempo, för att kroppen ska vänja sig. När jag väl nått mina 5 km utan att stanna (den 24 december) lär jag sannolikt njuta mer av min vila, då min kropp har anpassat sig 🙂
Kanske inte den bästa analogin 😉
Ehum…. den var säkert ypperlig, men jag ser inte sambandet? Förklara igen?
Om vi har tre terminer, så lär vi få en chans att oftare återhämta oss och samtidigt reflektera över den gångna terminen. Om vi har längre terminer som nu, när väl ledigheten tränger in, är det sannolikt många som inte har en chans att njuta och reflektera då de är så slitna, som framgår i inlägget.
Aha *fattar*
Ja, det har du rätt i. En god poäng.
Morrica, vi har säkert olika upplevelser av det här yrket, men så länge terminerna pågår är jag lärare hela tiden. Ständigt elever i bakhuvudet, material som samlar och bearbetas. En vecka i början av sommarlovet går åt på att klä av mig lärarmanteln (Hogwarts), en i slutet på att iklä sig igen. Med de sju veckor vi hade förra sommaren blir det precis en industrisemester som är helt elevfri. Den vill jag ha. För jag gillar sommaren. 🙂
Jag vill absolut inte ta ifrån dig din ledighet, inte på några villkor. I stället vill jag ge dig fler ledigheter under året, tillräckligt långa för att du ska hinna hänga undan lärarmanteln, och så många arbetsveckor under ett läsår att det finns utrymme både för undervisning och fortbildning.
Jag tror nämligen det är möjligt.
Jag tror att jag måste lära mig konsten att undvika skriva kommentarer eller inlägg när jag är trött 🙂
Övning ger färdighet 😉
Vi har diskuterat detta tidigare. Därför vill jag bara ge EN enda kommentar. I mitt jobb skulle uppehållen innebära en hel del bedömningar av examinationer, så jag håller nog på det nuvarande systemet. Dessutom behöver lärandet mogna, vilket det inte hinner göra om uppehållen är kortare och flera.
Det kanske låter genomförbart om man endast tänker på lärarens arbetstid, men lärandet brukar gynnas av längre tider av ”andra aktiviteter”. Då hjärnan får semester från allt som kommer in och i lugn ro kan bearbeta det som redan finns där.
Jo,jag minns din inställning till detta.
Du menar alltså att det finns forskning som stöder att 10 veckors upphåll är vad som behövs för att hjärnan skall bearbeta det som redan finns där? Så intressant, den har jag faktiskt missat. Gäller det lärande generellt, eller mer vissa åldrar? Var kan vi läsa mer?
Nej, jag har inte sagt ett ord om att det finns sådan forskning!
Jag förstår precis.
🙂