Prinsesslekar

Via Twitter hör jag berättas om flickor som leker prinsessor på en förskola någonstans i mellansverige. Ämnet har ju aktualiserats i samband med programmet om skönhetstävlingar för barn, något som ibland jämförs med prinsesslekar (jag tolkar det som att man då på något vis syftar på att mammorna tycks leka Barbieprinsessa med sina döttrar som dockor, men jag kan ha fel, jag har inte lyssnat så noga). De lekande flickorna ser helt klart på TV och hänger med i media, att döma av den kommentar som vidarebefordrades:

‘Jag är prinsessan Madeleine. Jag har ingen lust att bara bo i ett slott och se fin ut. Nu åker jag till New York och shoppar i stället.’

Det kan man ju lägga genusaspekt på, om man vill.

6 tankar om “Prinsesslekar

  1. Personligen tycker jag det är tragiskt att svensk television står bakom ett liknande program. Som du nämner, Genus, lite som om att ta ett 50 årigt långt kliv tillbaka.

      • Jag menade TV i Sverige, bör vara specifik som sagt 🙂 Jag upplever att vi i Sverige har en mer och mer negativ trend av att härma USA, speciellt de negativa aspekterna. Om detta program fortgår är det ju en solklar indikation på att det finns en efterfrågan.

        • Jag måste vara ärlig och säga att jag inte sett programmet, jag bara bekymrar mig över fenomenet som sådant, oavsett i vilket land det befinner sig. Människor är inte utställningspudlar, och barn bör fokusera på att gå i skolan och berika sina sinnen genom att lära sig fraktaler, adverbial, Norrlands floder, analysera litteratur och annat användbart. På sin fritid bör de ägna sig åt saker som ger dem glädje och rekreation, inte åt saker som ger mamma eller pappa utlopp för sina behov.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s