Ateistiska ritualer

Mats brukar framhålla värdet av ritualer och ceremonier. Jag tror han kommer att nicka instämmande åt Alain de Bottons argument om religiösa ritualers värde för ateister, skolan, resebranschen… ja de flesta områden i världen:

.

NB: Han argumenterar inte för den ena religiösa doktrinen eller den andra, utan för religioner som fenomen, för värdet i det storslagna, i ceremonier, ritualer, stämning, andlighet, gemenskap, kunskapsdelande, lärande, retorik och holism.

7 tankar om “Ateistiska ritualer

  1. Jag tänker på det här varje år på första maj. Här stannar de flesta hemma och vårdar sina baksmällor. De mest plikttrogna i arbetarrörelsen marscherar till Internationalen, men det är en rätt tam affär. I Finland är det en formidabel karnevalsdag. Alla bär studentmössa, det är första dagen för knästrumpor för småflickor, man säljer lösglass, sockervadd, majvippor, mjöd och struvor. Det finns manskörer som sjunger studentsånger och det finns arbetartåg, internationalen och i min barndom ballonger med Lenin på – allt i en enda salig blandning. I:a maj är den dag då jag längtar tillbaka till Finland som mest. Ritualer, traditioner, fest i vardagen, gemenskap i något ljust och glatt – sådant betyder mycket.

      • Jag tolkar det som att Helena beskriver att det är själva ritualen, och det faktum att i princip alla deltar i den. Lite som det 17 maj-firande svenska tjänstemän sneglade avundsjukt på när de gjorde svenska flaggans dag till nationaldag.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s