Mats brukar framhålla värdet av ritualer och ceremonier. Jag tror han kommer att nicka instämmande åt Alain de Bottons argument om religiösa ritualers värde för ateister, skolan, resebranschen… ja de flesta områden i världen:
.
NB: Han argumenterar inte för den ena religiösa doktrinen eller den andra, utan för religioner som fenomen, för värdet i det storslagna, i ceremonier, ritualer, stämning, andlighet, gemenskap, kunskapsdelande, lärande, retorik och holism.
Jag tänker på det här varje år på första maj. Här stannar de flesta hemma och vårdar sina baksmällor. De mest plikttrogna i arbetarrörelsen marscherar till Internationalen, men det är en rätt tam affär. I Finland är det en formidabel karnevalsdag. Alla bär studentmössa, det är första dagen för knästrumpor för småflickor, man säljer lösglass, sockervadd, majvippor, mjöd och struvor. Det finns manskörer som sjunger studentsånger och det finns arbetartåg, internationalen och i min barndom ballonger med Lenin på – allt i en enda salig blandning. I:a maj är den dag då jag längtar tillbaka till Finland som mest. Ritualer, traditioner, fest i vardagen, gemenskap i något ljust och glatt – sådant betyder mycket.
Är det våren, nationalism, klasskänsla – eller bara en obetvinglig lust att fylla lungorna med luft?
Jag tolkar det som att Helena beskriver att det är själva ritualen, och det faktum att i princip alla deltar i den. Lite som det 17 maj-firande svenska tjänstemän sneglade avundsjukt på när de gjorde svenska flaggans dag till nationaldag.
Jag nickar obesett – filmen dyker inte upp på iPhone (vimeo?) men blir mycket nyfiken.
Tack för länkningen!
Har du inte TED-appen? Den trodde jag ingick som standard på alla iProdukter?
Aha – jo den har jag. Men på safari är det tomt.
Ta vägen via appen då – de Botton har bara gjort två talks såvitt jag vet, och båda är definitivt värda att ta del av.