#skolchatt

I kväll är det torsdag. Ja, det vill säga, det är ju torsdag hela dagen, och det innebär att klockan 20.00 möts vi på Twitter under hashtag #skolchatt för en timmes intenstiva samtal om ett skolrelaterat ämne.

I kväll om hur vi ger eleverna möjlighet att utveckla sitt språk i alla ämnen. Språkstärkande ämnesundervisning är alla lärares ansvar, inte bara speciallärares. Ämnesspråket ger nycklar till aspekter som är svåra att komma åt om man inte har begreppen, och det ger möjlighet att se samband som är svårupptäckta utan dessa nycklar. Visst kan det tyckas snällt att förenkla språket för den som, likt Tony, inte kan klara språket särskilt bra, och visst kan man argumentera att man ju faktiskt förstår vad han egentligen menar med ”denna där”, men gör vi det sätter vi upp ett krossäkert glastak över huvudet på eleven.

.

2 tankar om “#skolchatt

  1. Precis så är det. Inte cruel to be kind utan motsatsen. Något jag också har funderat över är att matte förväntas vara svårt och kräva ansträngning, men språk tror eleverna att man lär sig mekaniskt utan att det gör ont i hjärnvindlingarna. Så fel de har. 🙂

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s