Om ekomjölk och oekomjölk

Varje gång jag går förbi mejeridisken så reflekterar jag över hur de olika förpackningarna med en liten trevlig grön text som upplyser om att innehållet är ekologiskt blir allt fler, och av allt fler sorter. Och jag gläds. Men jag reflekterar också, varje gång, över att det tycks mig rimligare med att man i stället märkte ut den mjölk som inte är ekologisk. Det ekologiska borde vara norm, det som bara kallas ‘mjölk’ rätt upp och ner, medan den andra sorten borde märkas upp på lämpligt sätt, allt utifrån vad det nu är som gör att den inte är ekologisk.

Ungefär som ägg, ni vet, där man får veta om hönsen sprätter omkring i det fria, sitter i små burar och trängs eller kanske framlever sitt liv i stora hallar och ändå har det tämligen bra.

Så läser jag plötsligt i DN om hur ett överskott på ekomjölk leder till att den ekologiska mjölken hälls i den andra sortens förpackningar. Och jag tänker på hur osannolikt det är att någon som köper den andra sortens mjölk känner sig lurad vid denna information. Att man faktiskt fått ekologisk mjölk trots att man trodde sig köpa den andra sorten. Och sen tänker jag vidare på att hade det varit åt andra hållet, att det plötsligt kommit fram att det i de förpackningar som markerats som innehållande ekologisk mjölk i själva verket innehållit den andra sorten, då hade köparna sannolikt upplevt sig lite blåsta på konfekten.

Arla är liksom halvvägs på väg mot att ändra märkningen till ett mer logiskt system, är de inte? Bara för övriga leverantörer och övriga varor att hänga på.

14 tankar om “Om ekomjölk och oekomjölk

 1. Vi försöker alltid att köpa ekologiska produkter. Men ibland anser jag att priserna är allt för höga, vet inte om det alltid känns rätt. Ibland kan priserna röra sig o 2-3 ggr högre än normalt. Känns orealistiskt att det skulle vara så pass mycket dyrare att tillverka ekologiska produkter, eller?

  • Prissättning handlar om tillgång och efterfrågan i långt högre grad än det handlar om produktionskostnader, och eftersom ekologiska varor under en period setts som lite exklusivt har kunder varit villiga att betala mer. Vi tycks befinna oss vid en brytningspunkt nu – Arla-fallet med ekomjölksöverskottet indikerar t ex det – och jag tror priserna kommer att justeras till i princip samma nivå som övriga varor av hygglig kvalitet. Jag ser redan tecken på det.

 2. Märker att ekomjölken allt oftare är slut i min affär. Det gör mig glad. Med mjölken handlar det mest om att rösta med fötterna, att tala om att för mig är det viktigt att inte den jord vi lämnar efter oss är förgiftad. Med sådant som tomater, potatis, bananer, oliver, gurka, apelsiner, citroner är det en förbluffande stor kvalitetsskillnad. Man äter sååå mycket godare när man äter ekologiskt. 🙂

  • Det är ju faktiskt så. Det är skillnad på smak, på form, på färg, på hur de blir när man använder dem i maten – allt!

   Och det är fullkomligt obegripligt hur vi inte förvånas över att dessa högkvalitativa varor är normen. Det borde de rimligen vara!

   (Varför jag slås av dessa tankar just vid mejerikylen varje gång vet jag inte, kanske blir det mer påtagligt eftersom min butik ställer mellanmjölk vid mellanmjölk, lättmjölk vid lättmjölk etc istf att ha ekologiskt för sig och oekologiskt för sig, det blir liksom extra synligt då)

 3. Jag frågade för att jag undrade? Men jag förmodar att när jag hör ordet allergi så är inte sjukdom det första som jag tänker på. Jag tänker på symptom, symptom måste inte alltid innebära sjukdomar eller?

  • Du frågar personen som vägrar att medge att kemi inte har ett dominerande inslag av magi. Naturvetenskapliga frågor är inte min starkaste sida. Jag vet faktiskt inte. Jag sorterar nog allergi sådär lite luddigt under sjukdomar eftersom man går till doktorn för att få hjälp att lindra symptomen, men det gör man ju med en del funktionshinder också.

 4. Magi 🙂 I mångt och mycket kunde det kanske anses vara det då det mesta inom all vetenskap är enbart hypoteser, vi vet ju egentligen inte 🙂

  Förmodar att det är känsligt, speciellt för de som har mycket problem med allergi. Har hört en hel del om att allergi kan vara psykosomatiskt, något som facinerad mig. Även om det fanns något belägg för det, skulle det inte vara mindre besvärligt för den som har allergi.

  • Nåväl, psykosomatiska sjukdomar är sjukdomar de också. Skillnaden ligger ju, som du säger, inte i upplevelsen och besvärsgraden hos den drabbade, utan i behandlingen (redan Moliére kommenterade ju på detta, och han var knappast först av responsen att döma)

   Absolut definitivt magi. Jag har askulterat på kemilektioner och det som händer där… Trollstav viftades med, ljus och rök uppstod ur intet, färger förändrades. Magi är den enda rimliga förklaringen.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s