Uppenbarelser

Så står jag här igen, inför en människa som ”sett ljuset” och med ett överseende leende tittar på mig och konstaterar ‘hur svårt det är att ta till sig insikter fast människan ju uttryckt sig så tydligt!’ När man befinner sig i det där nyfrälsta stadiet är det tydligen väldigt svårt att ta till sig att de samband man själv tycker sig ha skådat i sin uppenbarelse inte är lika tydliga för alla, och väldigt lätt att ta det som provokation när man blir ombedd att förtydliga sig. Till slut blir jag, som vanligt i sammanhang som dessa, avfärdad med ett överlägset konstaterande om att jag ‘nog inte vill förstå’

Vilket egentligen är det som förbryllar mig mest. Om jag inte ville förstå, varför skulle jag då fråga? Om jag inte ville försöka få syn på vilka samband det är personen tycker sig ha sett, skulle jag då göra mig besväret att be om förtydliganden?

Vet ni, jag tror egentligen inte det handlar om att övertyga. Jag tror det handlar om att söka bekräftelse, och när man upptäcker att den gemensamma tanken där man ville mötas inte finns avfärdar man för att slippa bli avfärdad.

Jag har fortfarande inte aning om vad det var h*n faktiskt ville förmedla om sin uppenbarelse, men det kan jag leva med.

.

4 tankar om “Uppenbarelser

  1. Från min egen erfarenhet har jag ofta märkt att individer som har ”sett ljustet” har, ibland, en tendens att därefter dra ner persiennen för andras åsikter. Helt plötsligt finns det endast en ”sanning” för den upplysta. Det tråkiga är att det händer även mig från tid till tid, men jag är oftast medveten om det, även vid tidpunkten, men som du säger har man ibland ett behov av att hävda sig och söka bekräftelse.

    • Nackdelen med att ”se ljuset” är ofta att man blir så bländad att allt som inte befinner sig i direkt belysning blir i princip osynligt. För att se nyanser krävs ofta en mer indirekt ljuskälla.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s