Kristdemokrat i safaritankar

Överklassafarin till Saltsjöbaden härförleden möttes av äggkastande, skrikande ungdomar. Nu berättar DN att KDs verksamhetschef Patric Rylander föreslår motsvarande arrangemang, men till ett annat sorts bostadsområde:

Ordagrant har KD-toppen uttryckt sig så här om önskvärda inslag under safarin: ”Bland annat ska det finnas en hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, enbart bestå av hyresrätter i miljonprogrammet, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice, vara slitet och mängder med klotter.”

Att politiker faktiskt ger sig ut i världen och besöker alla slags områden är i sig ingen dum idé alls, men det tycks inte riktigt vara den sortens besök Rylander har i åtanke. Kanske hade han, som han själv säger, bara i åtanke att underhålla sina drygt 800 Facebookvänner?

Visst var det olämpligt uttryckt på det sättet. Framför allt om jag kunde ana vilken spridning det skulle få. Jag skriver i första hand för mina vänner och jag skriver ofta med lite ironi och med glimten i ögat. Ibland blir det kanske lite olämpligt formulerat och det var det kanske den här gången, säger Patric Rylander, med bland annat en filosofie kandidatexamen i idéhistoria och studier i journalistik i sitt cv – och 889 vänner knutna till sitt Facebookkonto.

Men ärligt talat, vid det här laget borde det vara allmänkunskap, i synnerhet bland människor med så offentliga positioner som Rylander, att det man skriver på Facebook är lika offentligt som det man säger i en radiointervju. Så jag tror faktiskt att Rylander skrev detta fullt medveten om att det skulle komma att spridas. Däremot tror jag inte han väntat sig annat än igenkännande och instämmande småskratt – och bara det är skäl nog till att han faktiskt borde besöka de bostadsområden han beskriver.

Inte på safari, för att beglo och låta sig mysrysigt förfäras, utan för att möta och tala med de människor som bor där och upptäcka att de, liksom han, är människor.

Han kanske kan söka inspiration i den unge judiske killen, han som det fortfarande pratas om 2000 år senare?

.

16 tankar om “Kristdemokrat i safaritankar

  1. Det bli ju nog inte ägg som kastas på ”underklass safari”. Jag förbuder mina barn att kasta sån när bussen svänga förbi! Dyrt som fan.

    • Jag ser ett mönster, men det ser snarare ut som ett mönster av distans. Det är så långt mellan människorna att man inte ser varanda som människor, utan som den främmande arten ‘socialbidragstagare’ eller ‘riskkapitalist’. Jag har bott i områden där jag reducerats till pittoreskt inslag av regelbundet förbiguidade turistgrupper som såg aningen besvikna ut över att jag inte traskade omkring i folkdräkt respektive sidenklänning och pudrad peruk till vardags. Och det är det mönstret jag ser, fast i större skala – man ser inte andra människor som fullt ut lika mänskliga som de som tillhör ens egen grupp, och ser därför inte att man beter sig respektlöst när man beglor dem som vore det en utställning man besökte, inte människor i sin hemmiljö.

    • Jag förstår att inlägget kan vara lite komplicerat, och det är lätt att missförstå – jag refererar ingen bloggare överhuvudtaget, jag refererar tidningsartiklar. I en av tidningsartiklarna återges ett Facebookinlägg från en person som innehar en ledande befattning i det kristdemokratiska partiet. Detta återgivande citerar jag. Förstår du?

  2. I en tid då vi kan nå alla delar av världen mycket enklare och snabbare än någonsin förr, ter sig dikotomin (vi och dem) vara beständig. Det är synd att dikotomin är en sådan seglivad process. Tänk om den kunde förändras lika snabbt som våra kommunikationsmöjligheter?

    • Jag tror den genomskinlighet de nya kommunikationskanalerna öppnar bidrar både till ökad och till minskad distans på samma gång. Att upptäcka att man inte är så speciell som man föreställt sig kan leda till större gemenskap och tolerans, men också till större behov av att distansera sig för att återerövra känslan av exklusivitet.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s