Om svensk litteratur

Jag har inte alls tid att blogga just nu, men läs gärna Jonas Thentes betraktelse kring dagens svenska litteratur. Han är inte helt ute och cyklar, är han?

4 tankar om “Om svensk litteratur

  1. Han har väldigt rätt 🙂 Jag satt och funderade igenom hela artikeln om han skulle ta upp fantasy eller hålla sig till standard skönlitteratur. Men han nämner fantasy och sci-fi och det gör mig glad att han verkar positiv till den! Dock tycker jag det är synd att det fortfarande räknas som fullitteratur…

    Jag är själv av den åsikten att vill jag veta hur verkligheten är så läser jag en dagstidning eller tittar ut genom fönstret. Böcker ska vara en flykt från verkligheten, en form av underhållning, och standardlitteraturen håller inte måttet i det avseendet.

  2. Även utan den eskapistiska faktorn ser jag underhållning i att läsa intressanta verk av tänkare. Så länge det klarar av att vara intressant och inte gör saker för invecklade för att man ska orka hålla reda på allt så blir det underhållande att läsa böcker där man också måste tänka en del. Ser t ex Murakami som en sådan, men också t ex verk av Mauriac och Dostojevskij som sådana. De är underhållande för att de är stimulerande 😉
    Mycket av standardlitteraturen tappar där också i min mening.

    • Det man uppfattar som invecklat och komplicerat i ett skede av livet kan komma att veckla ut sig och blir betydligt mer lättförståeligt när man hunnit bygga upp en referensbas att luta sig mot. På samma gång kan det hända att det man tyckte sig förstå visar sig ha fler bottnar och oanade djup när man återvänder till det längre fram i livet.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s