Röster om den övervakade skolan

Vi blir allt fler som följer och pratar om serien. Metabolisterna påpekar att första avsnittet ligger kvar på svtplay till den 15 februari, och att det är värt att se serien från början. Magnus Blixt påminner om att det här med klassrumssituationen ser olika ut beroende på från vems perspektiv man ser saken.

Allt är inte rosor, kvällens avsnitt om utfrysning och tonåriga flickors koncentrationsbrister visar tydligt att även i en prisbelönt skola som Passmores Academy är det svårt att se och höra allt.

Vi funderar kring detta med kameror. Eleverna tycks inte se det som jättedramatiskt trots att vi aningen äldre är skeptiska. Med kamerorna finns möjlighet, som vi sett i tidigare avsnitt, att faktiskt se vad som skett och man slipper utdragna bataljer där ord står mot ord och prestigen gör saken värre. Och man får från skolans håll en möjlighet att faktiskt hinna se vad som pågår i ödsliga korridorer och trapphallar.

Tanken behöver tänkas många gånger, vändas och vridas på. Det är många aspekter som behöver beaktas och vägas in.

2 tankar om “Röster om den övervakade skolan

  1. Jag skulle nog inte vilja ha kameror i klassrummet. Korridorer och andra offentliga platser är en sak, men inte ens där tycker jag att det är bra att man kan höra vad folk säger. Som lärare bör man märka de mer subtila sakerna, som elever som inte hälsar på varandra eller som tittar på varandra som något katten släpat in. Viktigt också att man gör klart att man är villig att ingripa och kan få resultat.

    • I trapphus, i korridorer, vid skåp, utanför toaletter mfl prång och avskilda ställen händer enormt mycket, och relativt få vuxna rör sig där. Kameror skulle sannolikt kunna göra skillnad, även om jag tror det skulle kunna kännas lite udda i början. Jag tänker dock på hur avslappnat vi förhåller oss till de kameror som följer oss när vi rör oss i offentliga miljöer i dag – på bussar, på tåg, i butiker, på gågator etc. Kameror i klassrummet är en annan fråga, det håller jag med dig om. Jag är inte redo att säga varje ja eller nej till konceptet, det är en så ovan tanke att jag måste tänka den några varv först.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s