#skolchatt om sociala media

Lärarnas yrkesetiska råd släppte häromdagen ett uttalande om lärare och sociala media, där man dels konstaterar att

Lärares yrkesutövning via sociala medier är en viktig fråga. Ny teknik slår igenom och fler använder sig av digitala kommunikationsvägar. Det är en utveckling som på många sätt underlättar läraryrket men som också ställer krav på nya kompetenser. Rådets utgångspunkt är att lärare bör använda den teknik som kan underlätta arbetet, förbättra undervisningen och utveckla kommunikationen med elever och föräldrar.

dels att

det som sker i sociala medier kan påverka lärarens integritet i förhållande till elever, föräldrar, arbetsgivare, kollegor och allmänhet, men också när det påvekar elevers integritet. Exempelvis ger ibland nätet en känsla av anonymitet och lärare kan därför få veta mer om sina elever än de skulle fått annars.

Ska man vara vän med elever eller inte? Ska man vara vän med kollegor? Med rektor? Och hur öppen och privat kan man kosta på sig att vara på nätet? Behöver man tänka på jobbet när man skriver i sin privata blogg? Hur förhåller man sig till att även de man inte är Facebookvän med rätt som det är kan ta del av det man uppdaterar sin Facebook med? Vilket tonläge väljer man när det plingar till i chatten och en elev frågar om läxan halv elva på kvällen, när man egentligen precis var på väg att logga ut för att gå och lägga sig? Magnus Blixt konstaterar lakoniskt att det rör sig om

en aktuell fråga som ytligt sett kan kännas enkel, men när man funderar djpare blir alltmer komplex.

Precis en sådan fråga som passar att prata om med kloka skolmänniskor från när och fjärran, från olika skolformer och med olika erfarenheter och synsätt.

Låt oss mötas klockan 20.00 ikväll, torsdag, på Twitter under tagen #skolchatt och prata sociala media.

5 tankar om “#skolchatt om sociala media

  1. Pingback: You're not different to me #skolchatt om sociala media | Digital kompetens | Scoop.it

  2. Pingback: You're not different to me #skolchatt om sociala media | Utbildning på nätet | Scoop.it

  3. Det var en strålande skolchatt, Morrica. 🙂 Och vet du att för fem minuter sedan besvarade jag ett mejl från en gosse som varit sjuk hela veckan och vill veta vad han kan jobba med under helgen. En elev som frågar efter läxor halv tio en fredag-kväll, hur kan en lärare motstå det? På FB kontaktade jag en elev om NP i fysik och fick genast ett uppskattande svar. Kostade mig fyra minuter och gjorde åtminstone mig på gott humör. Elever som bryr sig och vill, finns det något härligare? 🙂

    • Ja, visst var det kul! Vilket tryck, vilken fart, och alla så vänliga och trevliga och hövliga mot varandra, man blir helt glad.

      Finns det någon annan sorts elever? Egentligen? Skolan är elevers liv och deras framtid, de bryr sig så det skriker i själ och hjärta. Bråkstökarna också. Om de inte brydde sig skulle de inte bråka och stöka, de skulle inte kräva vår uppmärksamhet och de skulle inte komma tillbaka, igen och igen och igen.

  4. Pingback: #skolchatt « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s