Vin och vatten

Det händer saker och ting i folkhögskolevärlden. Här i Skåne befinner vi oss mitt i projektet Folkhögskola 2.0, och som alla smått jättestora projekt är det ömsom vin och ömsom vatten. Det som uppskattas av en uppskattas inte av en annan, det som inspirerar en frustrerar en annan, ni vet hur det är.

Vattnet först, det livsviktiga, livgivande men inte alltid så himla roliga och mer vardagliga än festliga vattnet: Vi är många inblandade, på många olika, med visst eftertryck på just ordet olika, skolor där verksamheten pågår för full maskin. Det är svårare att hålla reda på alla trådar i en så komplex väv och har man aldrig gjort det innan missbedömer man ibland de marginaler som behövs, både i tid och rum, för att få ihop det. Att planeringen och informationen stundtals är en aning nyckfull, ibland rent av motsägelsefull skapar irritation och frustration. Planerna inför höstterminen börjar ta form nu ute på skolorna, vilket innebär att det är nu vi vill ha tidsplanen (tidsplanen, inte detaljplaneringen, men tisdplanen) för projektet också, i stort och smått, om vi ska kunna väga in den. Jag vet att november tycks vara långt borta, men i min och många andras planering är det alldeles om hörnet. Väger ni in detta i ert arbete, kära projektansvariga, så blir vi nog alla glada.

Och så vinet: Kan ni föreställa er hur fantastiskt härligt och grundligt betydelsefullt det är att ges möjlighet att träffas på det här viset, skolor emellan? Som jag sa nyss, full verksamhet pågår i alla folkhögskolor, vi är djupt begravda i vardagen och utrymmet för att träffas och utbyta erfarenheter är, som det ofta är, begränsat. I projektgrupperna möts vi, lärare från olika skolor, vi utbyter erfarenheter med varandra, vi ser varandras skolor och besöker varandras vardag. Vi vidgar våra horisonter och våra nätverk tillsammans, och plattformar för framtida samarbete och kunskapsutbyte etableras nästan i förbifarten. Det utvidgade lärarkollegiet, ni vet? Vi träffas i verkligheten, vi träffas på folkbildningsnätet, och vips hittar vi varandra på Twitter, Facebook och andra sociala media.

Ett djuprött årgångsvin som bäst avnjutes i sällskap och, om vi tar vara på det, räcker till alla och bara kommer att bli finare och smakrikare med åren.

.


Det är inte dumt alls.

En tanke på “Vin och vatten

  1. Ping: Höstkalendarium « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s