Känner ni?

.

Något händer. Känner ni det också?

Något händer med den splittrade skolvärlden. Det slås små trådar av kommunikation, av möten. Det vävs stillsamt nätverk, det förs samtal. Det delas erfarenheter. En och annan klassrumsdörr lämnas välkomnande på glänt.

Något återupprättas. Något fogas samman igen.

Jag undviker medvetet metaforer som ‘växer fram’ eller ‘uppstår’, ty det som pågår sker inte av sig själv. Processerna må vara organiska och informella, men startas och hålls igång av människor som aktivt bidrar. Som kliver fram och tar plats. Som vänder och vrider på saker, som går runt och ser från den andra sidan. Som vågar riskera att kliva utanför koncesus. Och människor som nickar välkomnande åt den som försiktigt kikar in, som vinkar fram och visar att här finns plats för en till.

Det finns en prestigelöshet som jag upplever som ny. Rektorer, forskare, lärare, studenter och fackligt aktiva samtalar med varandra utan att någon ‘för ordet’ eller ‘sätter agendan’. Den som bara vill lyssna är lika välkommen som den som vill tala, och lika välkommen att ta sin plats som talare när tiden känns mogen för det.

 

5 tankar om “Känner ni?

  1. Ibland upplever jag det precis som du beskriver, Morrica, ibland inte. Men det du beskriver är ett viktigt strävansmål och när det finns där svart på vitt blir det kanske lättare för oss alla att dra i den riktningen?

  2. Jag tror vi befinner oss i början av det vi känner av, och att det är så nytt ännu att det inte riktigt syns och känns överallt och hela tiden, än. Men jag tror också att det kommer att bli tydligare, frekventare, enklare och självklarare, och märkas av i allt fler sammanhang ju mer vi nätverkar och ju mer vi pratar om det.

  3. Ja, jag känner också att det händer och är något på gång. Självklart också olika starkt och med ett och annat bakslag, men starkt att riktningen över tid är denna. Vilket känns hoppfullt – ty riktningen är ju viktigare än hastigheten även här.

  4. Pingback: Den stressade läraren « Välkommen till verkligheten

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s