om Magi

eller som det lite slarvigt kallas i dagligt tal: kemi.

Visste ni att det är möjligt att utvinna energi*, och såvitt jag förstår i icke föraktliga mängder, genom att låta fotoner dundra loss mot halvledare. När de gör det frigörs nämligen elektroner, en styck per foton som brakar ner i halvledaren, och – alakazam – energi!

Jaha, frågar sig vän av ordning (och ruskar på sin geekometer som än en gång gör utslag, det är som det ska), och varifrån skall vi få alla dessa fotoner?

Det är det riktigt finurliga – de levereras i mängder varendaste dag, solen fullständigt dränker oss i dessa elementarpartiklar dag ut och dag in, det enda vi behöver göra är att designa halvledarna lite snyggt och praktiskt, ta vara på energin och låta magin göra resten.

Fiffigt, eller hur?

*Min källa: The Full Flourishing of Solar Technology by Ian McEwan

Uppdaterar när jag konstaterar att frågan diskuteras i media. Ser man på!

4 tankar om “om Magi

 1. Jag har en sådan på min miniräknare, som inte ens behöver batterier. Den drivs oftast av vanligt elektriskt ljus… återanvändning av elektricitet.

  Men lite måste jag nog ändå få opponera mig. Jag tror dina fysiklärarkollegor har mer att berätta om denna fantastiska uppfinning än dina kemilärarkollegor. Hoppas jag. För halvledarfysik är klurigt och har inte lärts ut i t.ex. gymnasiefysiken på 20 år. Fysik kan också vara magiskt 🙂

  • Har du en magisk miniräknare? Ohhh, respekt!

   Hmmm, tror du det? Vi får se om någon av dem läser min blogg och kommenterar på saken =)

   Den mesta informationen om coola naturfenomen (fysik är ju applicerade och i någon mån manipulerade naturlagar, är det inte?), hållbar teknologi etc får jag faktiskt från nuvarande och före detta elever, oftast naturvetarelever, de kan så otroligt mycket så jag blir ibland helt förstummat imponerad!

 2. Inte det minsta apropå solenergi

  Sidan ser annorlunda ut och det är trevigt med omväxling, men i det där fältet där nyckelord och kommentarer syns är texten väldigt ljus. Den är svår att se mot den vita bakgrunden även för mig som är ung och har god syn. Det är bra på så sätt att det inte tar fokus från själva inlägget, men kanske har det blivit lite för diskret.

  • Man kan väl säga som så att den befinner sig i en prövoperiod, den här designen. Jag är inte helt nöjd med seriferna heller, och din kommentar stärker mig i min uppfattning att visserligen ser den trevlig ut, men….

   fortsättning kommer att följa.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s