#skolchatt – en manual

Häromdagen mötte jag en person som uttryckte nyfikenhet inför men samtidigt frågade hur man gör när man deltar i #skolchatt? Vi slänger oss så lättvindligt med begrepp som hashtag, tagga dina inlägg, följ med i trådarna etc, men för den som inte är så hemma på Twitter är det inte lika självklart.

Så, till dig jag pratade med vid busshållsplatsen, och till alla andra som undrar, en enkel guide:

Oavsett om du twittrar från hemsidan eller använder en klient, skriv #skolchatt i sökrutan, så får du alla inlägg som innehåller taggen samlade i ett fönster eller en kolumn. Oftast är det en rätt lugn ström som sipprar fram, men på torsdagar mellan klockan 20 och 21 ser det annorlunda ut. Det är då lärare, lärarstudenter, rektorer, pedagoger och skolfolk samlas och pratar om ett på förhand givet ämne.

Det första du behöver vara beredd på är att #skolchatt kan gå fort, stundtals till och med rasande fort. Man hinner inte läsa alla inlägg, och man hinner framförallt inte svara på alla. Det är som det ska.

Du behöver också veta att där finns en moderator. Det är antingen @Anna_Kaya, @helvons eller jag, @Morrica. Vår uppgift är i första hand att försöka se till att alla blir hörda, och att hålla samtalet på ungefär rätt spår. Om du vill kan du skicka en rad till chatten i förväg och tala om att du tänker delta för första gången så gör vi vad vi kan för att hjälpa dig in i samtalet.

Så till själva skolchattandet:

Kom ihåg att skriva in taggen #skolchatt i varendaste tweet och svarstweet du skickar. Det är superviktigt, det är nämligen bara så du kan göra din röst hörd i samtalet. Om du råkar glömma det så är det helt ok att skicka om samma tweet igen, men med taggen.

Vi brukar försöka få med namnen på den eller de skolchattare som skrivit den tweet vi svarar på. Det gör att det är lättare att följa med i samtalet, och se vad som är svar på vad.

Om du tycker att någon är otrevlig, trollar eller pratar strunt, strunta i vad personen säger. Att argumentera emot tar bara upp plats och gör dig irriterad, och då blir #skolchatt ingen trevlig upplevelse.

Och så det viktigaste av allt – du behöver inte säga något jättevälformulerat eller superklokt för att vara med. Ett ‘instämmer’ eller ‘bra sagt’ eller ‘hur menar du?’ räcker långt som början. Huvudsaken är att du vet att du får, om du vill.

11 tankar om “#skolchatt – en manual

  1. Pingback: Den stressade läraren « Välkommen till verkligheten

  2. Pingback: #skolchatt om skolans demokratiuppdrag « You're no different to me

  3. Pingback: Tillit, förtroende, leverans? « Välkommen till verkligheten

  4. Pingback: Görande och Låtande « Välkommen till verkligheten

  5. Pingback: #Rättläxa - lite konkreta exempel - Välkommen till verkligheten

  6. Pingback: Twitterskola för FoU #foutwitterskola | redaktionen

  7. Pingback: I afton #skolchatt | You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s