Anansi och kunskapen

Trots att Anansi redan var så klok och påhittig som han var kom han en dag på idén att han skulle samla all världens klokskap och ha den för sig själv.

Så han satte igång, han fångade in och samlade all kunskap, all klokskap och all visdom han kunde hitta och stoppade den i en lerkruka som han nogsamt förslöt. Men det kändes inte som om kunskapen, klokskapen och visdomen var trygg nog i krukan.

Han bestämde sig för att den behövde ett gömställe. Ett gammalt ihåligt träd, det var nog det perfekta stället att förvara kunskap, klokskap och visdom på. Så med stor möda och stort besvär släpade han lerkrukan långt ut på ett fält, till den plats där det stod just ett sånt träd.

Men Anansi, som ju var en spindel, var mycket liten och krukan, som ju innehöll all världens kunskap, visdom och klokskap var med nödvändighet väldigt stor. Han knöt den framför sig för att få upp den i trädet, men det var svårt. Gång på gång föll han ner igen.

Anansis son hade följt efter sin pappa för att se vad han hittade på. Efter att ha stått och tittat, och skrattat, en lång stund steg han fram och sa ‘Varför låter du inte krukan hänga bakom dig i stället, så att du kan klättra utan att den är i vägen?’

Anansi tänkte efter och fann det sonen sa vara en god idé. Så han hängde krukan i ett snöre bakom sig, och började klättra.

Hur tror ni det gick?

En kruka som hänger i ett snöre, den dinglar och far och rätt som det var slogs den sönder mot trädets stam. Och i precis den stunden kom en vind, och ett regn, och all den kunskap och visdom och klokskap Anansi med sån möda försök samla ihop och gömma undan spreds ut över världen.

Jag kommer att tänka på berättelsen om spindelguden när samtalet hos Mats kommer in på spindelnät. Spindeln som symbol kan tolkas på så många olika sätt, som den som lömskt ligger i bakhåll och inväntar sitt stackars byte, som den som håller ihop alla trådarna, eller den som samlar in saker och ting, som Anansi i berättelsen, och själva spindelnätet är i sig en rätt fantastisk konstruktion. Spindelsilket är oöverträffat i styrka och seghet, och spindeln ser till att vissa trådar är klibbiga och andra inte, för att den själv ska kunna röra sig obehindrad i nätet medan dess panikslagna byte trasslar in sig i klibbtrådarna.

Det betyder inte att spindeln är grym eller elak. Inte att den är särskilt vänlig heller. Precis som Anansi är den vad den är, och vi kan lära oss mycket av att iaktta den.

3 tankar om “Anansi och kunskapen

  1. Pingback: Mer om spindlar « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s