#skolchatt om läsande

Mycket läsning gör dig klok. Därför läs varenda bok.

skaldade Falstaff Fakir. Det är torsdag igen, och med torsdag följer #skolchatt klockan 20.00. I kväll är ämnet läslust och läshastighet, och frågan vi ställer oss är hur vi kan främja det senare utan att det går ut över det första.

Att läsande är mer än att kunna tolka bokstäverna och räkna ut vilka ord de utgör, det vet vi allesammans, inte sant? Läshastigheten är en av de aspekter som har stor betydelse, den som läser långsamt och med möda får jobba hårt för att ta sig fram i en text, har svårare att få överblick och sammanhang i en text, och får dessutom jobbar hårdare för att faktiskt få informationen i texten att stanna i minnet. I skolan kan och bör vi jobba med läshastighet, inte för att göra elever till imponerande snabbläsare men för att det är ett användbart verktyg i studierna.

Samtidigt kan det vara ett mekaniskt och mödosamt arbete att öka sin läshastighet, och risken finns att den läsning man strävar efter att underlätta i stället, rätt som det är, kommer att förknippas med möda, svett och plåga snarare än lust, kunskap och vida horisonter.

Hur hittar vi balansen? Om det pratar vi i kvällens #skolchatt. Låter det intressant? Häng med, vet jag.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s