Morrica och powerpointpresentationen

Det här med power point är inte helt okomplicerat. Ja, jo, det är väldigt praktiskt, särskilt när man skall presentera en radda punkter som leder från Alfa till Omega, belysa flera aspekter av en fråga eller illustrera ett skeende. Det ska jag inte förneka. Har man en väldigt genomarbetad och tydlig presentation med förklarande texter och instruktiva bilder kan det rent av ge en hygglig bild av själva presentationen

Fördelen är att man får med punkterna, alla punkterna, och i rätt ordning. Nackdelen är att det här med utviktningar, utvecklingar, invecklingar och fördjupningar blir mindre smidigt, utrymmet för interaktion och frågor begränsas lite av att vägen så strikt stakats ut.

Balans torde än en gång vara nyckeln i detta.

.

14 tankar om “Morrica och powerpointpresentationen

 1. Har aldrig tidigare tänkt på den förlorade spontaniteten i powerpoint-presentationer, men när du säger det, det är en viktig poäng. Mitt tips, ur både presentatör och åhörarperspektiv, är att hellre färre än fler bilder. Tror inte att jag har varit på en presentation de senaste åren där bilder har fått hoppas över. Då känns det bättre att ha färre och därmed erbjuda utrymme för diskussion.

  • Det som är bättre i en situation kan vara sämre i en annan. Därför blir det ofta lite skevt när någon reser runt och håller samma föredrag för olika publik, och i olika sammanhang.

   • Ack så sant. Den klokaste kommentaren kring detta var en föredragshållare jag frågade vad vi skulle göra om inte projektorn gick igång. Han svarade lugnt ”Then I shall do this in the form of a dance”. det var nästan synd att projektorn gick felfritt, det hade varit en upplevelse att se honom dansa fram diskusfiskens genetik.

  • Tack för vänliga tips, men min tankegång handlar mer om att hålla i minnet att den teknik och det verktyg som passar vid ett tillfälle kanske inte är det optimala för alla tillfällen.

   • Det är väl just därför man behöver testa olika verktyg, och att använda de gamla på nya sätt. PowerPoints defaultinställning, med rubrik och punktlista, har bidragit lika mycket till att tråka ut oss som till att skapa struktur där det behövs. Tänk bara så olika man kan angripa ”svarta tavlan” – hos vissa lärare blir den bara en förkortad lärobok medan den hos andra blir en duk som målas med meningsskapande former.

    • Jo, just det. Precis så. Det är skillnad på att ha fokus på verktygen och att vara fokuserad och använda verktygen.

 2. Hälsoläsning och klokskaper som ger stuns i tillvaron. Tillsammans med underbara musiklänkar är kvällen fulländad!

  Jag trivs med tillgång till ditt sällskap!

  • Jag tror de flesta föredragshållare skulle må bra av att ta ett pp-fritt halvår. Mediet skapar en bedräglig och sövande förutsägbarhet.

   OH-bilderna kunde både hamna upp och ner och spegelvänt. Det muntrade upp.

   ”if you don’t have a point – use powerpoint”

   • Jag är skeptisk – jag ser exakt samma problematik i strikt avhållsamhet som i ppt-frossande: fokus ligger på verktyget som sådant, med allt vad det innebär av begränsningar och tunnelseende.

 3. Hade en föreläsare i våras som bara gav upp, rakt upp och ner, när projektorn svartnade. ”Jaha, nä, det var synd, hade en fin bild, men… Jaja, då slutar vi väl då”. Då hade vi ändå fått utskrifter, så helt omöjligt hade det nog inte varit utan förberedd plan b.

  Andra föreläsare har verkat se ppt som en garanti för att nå målen, eller en ursäkt kanske, då de tvingat in så många bilder och kommentarer ur sitt sammanhang att man blivit vindögd av alla sidbyten.

  Ytterligare andra har använt dem för att förstärka, förtydliga och visualisera innehållet i föreläsningen.

  Det kan användas på många sätt, men bör inte få sätta upp ramarna, det ska läraren eller föreläsaren göra själv.

  • Plan B är alltid bra att ha, gärna en plan C också, men nyckeln är just det – föreläsaren och sammanhanget avgör ramarna och formen.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s