Morrica bloggar om sex

Den generella människan är en sexuell varelse. Mer eller mindre i olika perioder av livet och tillvaron, men mycket få människor lever ett helt liv utan någon sexuell period, Detta är en fullständigt naturlig aspekt av att vara människa, helt i klass med att äta eller sova, ett behov vi behöver ta hänsyn till och förhålla oss till på ett balanserat sätt.

Ungdomar utgör inget undantag. Tvärtom, med hormonerna rasande i kroppen och utveckling som sker i en halsbrytande takt tar de kroppsliga aspekterna av tillvaron lätt en väldigt stor del av fokus och uppmärksamhet. Så är det, det var likadant för de flesta av oss som en gång varit unga, och det kommer förbli så även i framtiden.

Ungdomar experimenterar och utforskar, och för att kunna utforska sin sexualitet utan att i onödan riskera att råka fortplanta sig, med alla de konsekvenser det innebär för en ung människas möjligheter och tillvaro, och för samhället i stort, är det rimligt att vuxenvärlden håller i minnet vad det innebär att vara ung och tillhandahåller preventivmedel. Det är en investering som lönar sig för oss allesammans.

Människan jag nämnde ovan är också i många aspekter en tuktande varelse. Det gäller villahäckar och krukväxter lika väl som sig själv och medmänniskor. Genom att tukta, anpassa, kontrollera och manipulera omgivningen, försöka få det som sticker ut mindre synligt eller rent av göra sig av med det, kan man få en känsla av att man har kontroll, att man tämjt världen omkring sig, att man skapat sig en trygg och förutsägbar plats. Genom att tukta, anpassa, kontrollera och manipulera behov, kroppsliga såväl som själsliga, hos sig själv, och andra, försöker man uppnå samma effekt. Det är olyckligt, och skapar ofta mer smärta än det skapar lugn.

Exemplet från Varberg, där en ung kvinna anmält att hon ombetts tona ner sin sexualitet och att inte ta med sin flickvän till skolan, eftersom det kunde förvirra och skrämma andra elever, är inte snyggt. Jag känner inte till omständigheterna kring det hela utöver vad som står i dagstidningarna. Kanske har flickvännen i själva verket två huvuden eller saxar i stället för händer och det är orsaken till att övriga elever skulle kunna bli förvirrade. Kanske rör det sig om ett missförstånd. Men kanske handlar det om att det, än i dag, faktiskt finns människor som uppfattar sexualitet, och i än högre grad homosexualitet, som så främmande att de helt enkelt försöker tukta bort den.

Det vore illa om det står så till i svenska skolor än idag.

.

 

 

(Jag borde kanske framhållit redan i inledningsstycket att det är skillnad på att sexblogga och att blogga om sex?)

3 tankar om “Morrica bloggar om sex

  1. Jag har precis som du ingen aning om vad som ligger bakom i Varberg. Men vi får samtidigt inte bli rädda för att ifrågasätta beteenden som inte ”passar” i skolan, eller på andra platser där många ska mötas och en hel del hänsyn krävs. Det kanske inte är ett fall av särbehandling utan av likabehandling? I min ”utvidgade” familj finns ett ungt lesbiskt par som så gott som äter upp varandra varhelst de befinner sig – jag är rätt säker på att detta hade ifrågasatts om de vore ”flickaopojke” men att man inte vågar just för att det är ”flickaoflicka” och då skulle kunna tolka det som att det är just det man ifrågastätter och inte ”grovhångel vid middagsbord”.
    Att visa att man är kär, oavsett i vem, ska förstås vara fritt fram i skolan (och lite lagom vid middagsbordet också) och är det det man försökt hindra är det ”skämmes på er”.

    • Din beskrivning av hur ni i er ‘utvidgade familj’ upplever det svårt att bemöta just detta unga pars sexualitet på ett lika odramatiskt sätt som ni skulle bemött andra unga pars sexualitet belyser en viktig del i problematiken – omgivningens ängslighet skapar otydlighet, och ängsliga, otydliga gränsdragningar blir i de flesta fall raskt ohanterliga.

  2. Hej jag är en tjej i tonåring som driver min blogg om min diagnos MRKH, jag delar med mig hur jag ”tacklar” diagnosen och hur mitt liv förändrats. Jag skulle vara så otroligt tacksam om du länkade min blogg ettlivmedmrkh.devote.se i ett inlägg, inte för att få höga statistik siffror utan för att få nå ut till fler människor och kunna stötta andra tjejer med MRKH samt visa andra människor att man ofta är otacksam för små saker.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s