Pliktläsande

Wall Street Journals artikel om hur våra faktiska läsvanor inte bara kan utan faktiskt kartläggs i detalj i dag har väckt uppmärksamhet. Den privata, intima relationen mellan läsaren och boken har förändrats, blivit mätbar och halvpublik.

For centuries, reading has largely been a solitary and private act, an intimate exchange between the reader and the words on the page. But the rise of digital books has prompted a profound shift in the way we read, transforming the activity into something measurable and quasi-public.

Svds Lina Karlberg är en av dem som kommenterar på artikeln, och hon lyfter en intressant aspekt i sin slutkläm:

många med mig kommer nog ändå sitta lite rakare i ryggen när de läser en e-bok framöver. Och att inte avsluta? Glöm det. Jag tänker i alla fall inte riskera att bli tagen på bar gärning.

Jo, jag kan förstå att det känns lite som att bli tagen på bar gärning, att bli påkommen med att fuska, att maska, att inte…

Men vänta nu ett ögonblick?

Varför läser vi? För att kunna imponera på bekanta och omgivningen med hur oerhört belästa vi är, för att skryta och klättra i någon slags intellektuell hierarki?

Eller läser vi för att det ger oss glädje och upplevelser, vidgar våra vyer, ger oss möjlighet att ta del av andras erfarenheter, andras tankar, se världen genom andras ögon, besöka främmande platser, andra tidevarv, andra världar rent utav?

Jag är ju inte alls någon expert i ämnet, men min tanke är att om det faktiskt är så att vi läser för att det ger oss glädje och upplevelser, då kan det finnas en klar poäng med att faktiskt strunta i att läsa ut böcker som inte ger oss varken det ena eller det andra. Jag tror inte det gör någon större skada att faktiskt pliktläsa en roman någon gång då och då, men om man gör det alltför ofta finns en betydande risk att man faktiskt förlorar en viktig aspekt. Man slutar uppleva berättelser, och börjar beta av böcker i stället.

Var och en gör ju som man själv önskar, såklart, men jag kommer fortsätta att strunta i att läsa färdigt de böcker som tråkar ut mig, som inte ger mig något, som är illa skrivna, illa berättade eller bara helt ointressanta för just mig. Livet är för kort för att pliktläsa färdigt, tänk så många fantastiska berättelser man kunde lagt den tiden på i stället.

4 tankar om “Pliktläsande

 1. Intressanta funderingar. Stundtals har jag haft problematiken med att avsluta en specifik bok, vilket har påverkat min generella läsglädje. Tämligen ofta har jag känt lust att läsa men har valt att inte göra det då jag inte har haft lust att fortsätta läsa ut en specifik bok. Istället för att påbörja en ny bok, ett nytt äventyr, ta mig an nya känslor, har jag valt att inte läsa något alls, detta i ljuset av att jag har ansett att man bör avsluta det man påbörjat.

  På senare tid har jag istället försökt mig på att pausa med den boken jag inte ”pallar” med, vid stunden, och påbörja något helt annat. Det verkar fungera 🙂

  • Det låter som ett sätt att hantera det, pausa eländet på obestämd tid så behöver du inte slösa tid på att brottas med känslan av att du ‘borde’ och inte avstå andra läsupplevelser heller. En klok strategi!

   • Jag har hållt på att läsa ”Midnattsbarnen” av Salman Rushdie under ett års tid, läst ca 300 sidor av 600, men jag blir aldrig klar. Den är bra, men samtidigt lite jobbig, vet inte varför. Men det känns som ett måste då jag själv har anknytning till regionen i boken. Parallellt ska det vara en av de ”stora” postkoloniala böckerna, och med hänsyn till mina studier tänkte jag att det vore högst relevant. Likväl fastnar jag!

    • Det finns en tid och en plats för allt. Om du lägger den åt sidan och plockar upp den igen om ett år, eller om två, så är det fullt möjligt att den kommer ge dig en helt annan upplevelse.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s