#skolchatt i skolstartsmånad

Det första torsdagen i augusti, skolstartsmånaden.

För många är det den första skolstarten någonsin, och det är pirrande spännande upphetsande att tänka på att snart, snart! Föräldrar ser på de barn som snart, genom de där första ivriga, magiska stegen över klassrumströskeln, kommer att förvandlas från att vara bara små barn till skolelever.

För andra är det den sista, stegen över tröskeln leder in i examensårets eller pensionsåret eller uppsägningsårets sista skälvande nio månader. Vemod, lättnad, spurtstress blandas redan nu.

De allra flesta som nu förbereder sig inför skolstarten på olika sätt befinner sig någonstans mitt emellan, och förberedelserna innehåller olika känslor. Lättnad vid tanken på att äntligen, äntligen få struktur i tillvaron igen, förväntan vid tanken på att återigen få träda in ett socialt sammanhang där man känner sig sedd, glädje inför att träffa vänner och kompisar man inte sett på många långa sommarmånader. Stress inför en arbetsbörda man inte vet om man kommer kunna hantera. Oro inför smärta, hån och plågor man kanske redan fått förvarningar om via Facebook eller andra sociala sammanhang. Rädsla inför ett nytt sammanhang. Isande insikt om att man kommer gå ensam i en värld där alla andra tycks ha någon att åtminstone gå tillsammans med.

Och så är det allt det där praktiska – vid uppropet skall alla lärare ha läsåret förberett och klart för eleverna att träda in i. Eleverna skall ha allt de behöver ha med sig i ordning. Böcker ska vara beställda och redo att tas i bruk. Öppna eller lösenordsskyddade nätverk skall fungera och vara dimensionerade för att hantera att alla kopplar upp sig samtidigt. Blyertspennor skall vara vässade. Papper finnas till hands.

Om detta pratar vi i augusti månads första #skolchatt i kväll, på Twitter klockan 20.00. Välkomna!

2 tankar om “#skolchatt i skolstartsmånad

  1. Pingback: #skolchatt i skolstartsmånad « You're no different to me | Digitala verktyg för lärandet. | Scoop.it

  2. Pingback: #Skolchatt om skolstartsstruktur « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s