En sak om sociala media

Om bara en enda sak jag säger om sociala media någonsin når fram så hoppas jag det blir denna:

Varken plattform, design, hierarki, teknik, trender är avgörande. Allt handlar om människorna. Trevliga människor gör att människor återvänder, pratar, delar, interagerar och stället kommer till liv.

Vi vill veta att det finns någon där ute.

De där frukostuppdateringarna, ni vet, som många pratar så föraktfullt om. De där smålarvigt pekorala uppdateringarna om miljön kring sommarstället eller de där irriterande humblebraggiga bilderna av svindyra handväskor eller skor som fyller upp timelines över hela nätet. Just de där sakerna som får många att fnysa överlägset att de minsann inte fläker ut sina liv som andra gör, ni vet?

De är inte allt sociala media är, dessa lättviktiga uppdateringar, men de är en viktig ingrediens. Ty de bekräftar för oss att det faktiskt är människors röster vi ser. Riktiga, levande människor, med riktiga liv och riktiga behov av frukost, av att få bekräftelse på att just deras sommarstuga är fin, av att få dela glädjen över sina nya fina skor.

.

4 tankar om “En sak om sociala media

  1. Jag är glad att du tar upp det. Har just fått höra detta om att människor ”lämnar ut sig.” Det finns säkert de som halkar snett när de söker bekräftelse och kontakt, men jag har svårt att se en sommarstuga eller frukostmacka som utlämnande. Jag kan snarare se en stor fördel med sociala medier-att jag kan hålla mig uppdaterad med vad polare och vänner gör så att vi kan prata om annat när vi väl ses. Jag tycker också att jag får inblick hos fantastiska människor som gammelmedier aldrig skulle uppmärksamma. Det känns som att vi i de sociala medierna har lättare att bryta ner de osynliga barriärerna och umgås över dem.

    • Det finns de som lämnar ut sig alldeles för mycket, som inte förmår varken upprätta eller upprätthålla gränserna för sin integritet. Det finns i alla sammanhang, och det finns människor som frodas av att utnyttja detta, som älskar att gräva sig längre och längre in i de hudlösas själar. Så ser världen ut. Den är inte bara vacker.

        • Här, som i de flesta sammanhang, tror jag det är balans som är nyckeln. Varken låta det mindre vackra vara i ständigt fokus eller bortse från det helt, utan betrakta det som den del av verkligheten det är och förhålla sig till det på ett sånt sätt att man i möjligaste mån inte åsamkar andra smärta. Typ.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s