Ekologiskt alternativ

Det är snart 2013, bara en månad kvar. Utbudet av ekologiska alternativ i vår matvarubutiker ökar dag för dag och långsamt börjar priserna på många av produkterna närma sig sådana nivåer att det inte längre rör sig om ett exklusivt, speciellt, alternativ, utan faktiskt blir överkomliga vardagsvaror för allt fler.

Och det är bra.

Men de ekologiska varorna behandlas fortfarande som ett alternativ. Kunden kan välja basvaran, den speciella smaksättningen, lägre sockerhalt, smakrikare fetthalt eller ekologisk. Att välja det ekologiska alternativet medför att välja bort den där speciella smaksättningen som faktiskt innebär ett lyft för hela rätten.

Och det är dumt.

Ty människor vill ha det godare alternativet. Oavsett hur innerligt man förstår och vet och inser vilken betydelse det faktiskt har hur matvarorna produceras så tar det emot att behöva välja bort det godare alternativet.

Så vad sägs, 2013? Börjar det inte bli dags att det ekologiska inte längre är det alternativ man får välja bort om man vill ha något utöver basutbudet? Att de nya smaksättningarna som presenteras är ekologiskt producerade redan när de lanseras, kompletterar i stället för att konkurrera med det hållbarare alternativet?

2 tankar om “Ekologiskt alternativ

  1. Whatever Morrica said:) Jag tror att det är dags att uppdatera bilden av vem köparen av ekologiskt är. Det är inte en martyr som är beredd att i princip äta pappkartong bara det är ekologiskt, idag är det människor som kan och är roade av mat. Och som du säger, alla vill ha goda grejer.

    • Exakt precis så. Vi behöver styra om hela matmarknaden, och göra ekologisk mat tillgänglig för alla, i synnerhet för alla som lever under mycket begränsade ekonomiska förhållanden och idag är hänvisade till glutamat och färgämnen. Inte så mycket för vår egen skull, eller pappkartongätande martyrers skull, men för framtidens skull.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s