Köttskatt

Det var måndag i går, och i dag läser jag om Jordbruksverkets förslag att införa en koldioxidskatt på kött:

Svenskarna äter näst mest nötkött i EU och en stor del av köttet importeras.

I rapporten ”En hållbar köttkonsumtion” slår verket fast att  västvärlden måste dra ner på köttätandet för att minska utsläppen av växthusgaser från livsmedelsproduktion. Just produktionen av nötkött står för en betydande del av livsmedelsproduktionens utsläpp av växthusgaser.

Rapporten tar upp möjligheten att införa en koldioxidskatt i konsumentledet baserad på hur mycket utsläpp som orsakas av kött.

Jordbruksverket betonar att lösningen för att minska köttkonsumtionen inte är enkel att nå. Men verket tror inte att en tydligare hållbarhetsmärkning av kött räcker för att på allvar minska köttkonsumtionen. Därför vill man initiera en diskussion utifrån förslaget om en koldioxidskatt som läggs på konsumenterna.

Så klokt av dem. Vill man åstadkomma en förändring i konsumtionsmönster är mode och trender den mest effektiva metoden. Den näst effektivaste är utan tvekan att styra med hjälp av pris.

Ett gott initiativ. Trots allt tror jag vi alla är rätt överens om att det här konceptet framtid, det är något vi gärna vill ha mer av.

8 tankar om “Köttskatt

 1. Hear hear 🙂 Ibland krävs det politiska beslut för att människor ska ta sig i kragen. Jag tror att många individer har börjat reflektera över situationen, och att vi är på väg mot ett paradigmskifte, men det går för sakta. Detta kan vara en väg att gå.

  • Det här med fart är illusoriskt. Man kommer längre på en långsammare men stabilt ihållande marsh än på snabba, korta rusher, och rusherna kostar ofta mer än de ger.

   • Principiellt håller jag med dig, men vet inte om vi har råd med alltför långsamt i nuläget. Vi och de kommande generationer måste trots allt ha tillgång till en värld som går att leva i.

    • Det går fortare än vi ser, vi är för nära för att se förändringen vi är en del av. Se på det på längre sikt så ser det annotlunda ut.

 2. Det är en intressant tanke detta. Min inre optimist får en vild idé om att det skulle kunna införas på alla livsmedel utifrån säsong (t.ex. högre skatt på tomater i februari) men min inre realist påpekar att det blir tufft att genomföra praktiskt. Dock tror jag att vi får ta till det näst mest efttektiva prisverktyget, då trenden just nu säger köttfrosseri.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s