Kronprinsessan och den chica mångfalden

Jag skrev i går kväll ett par ord om min förtjusning över den svenska kronprinsessans framträdande som prisutdelare på årets Gaygala. Jag valde att ta bilden från och citera ur en brittisk tidning, bara för att visa att det här inte är en lokal händelse utan faktiskt av betydelse i ett större prespektiv än så.

Och kommentarer jag fick om saken på bland annat Twitter visar att det nog behöver förtydligas.

Den som provinsialistiskt grötmyndigt fnyser om pinsam populism har missat det större perspektivet. Kronprinsessor är inte bara enskilda individer som råkar ha ett jobb med klädkod. De är inte heller bara representanter för sitt kungahus, utan de är, internationellt sett, faktiskt representanter för det land de tillhör.

Precis som Jonas Gardell, som tog emot priset som kronprinsessan under jubel från publiken delade ut, framhåller i Kulturnytts radiointervju, så tillhör kronprinsessan ett land där det inte bara är tillåtet att hålla såväl Gaygalor som Prideparader utan också att alla dagar på året leva gift med den man älskar oavsett vilket kön denne tillhör, ett land där man kan gå hand i hand offentligt utan att riskera vare sig fängelse, spöstraff eller döden.

Det är en lyx, en ynnest, en nåd som inte är alla förunnade.

Det ska vi vara stolta över, det ska vi ropa ut från taken, sjunga om, glädjas åt offentligt. Oavsett vår egen sexuella läggning är det orsak att glädjas, att skryta, sträcka stolt på sig, men också att ödmjukt minnas att det är förhållanden som inte gäller överallt i världen. Innan de gör det blir det rätt pinsamt att avfärda kronprinsessans offentliga ställningstagande som populism eller flirt med chic mångfald.

Jag är fortfarande inte rojalist, men jag är stolt

Annonser

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s