Hundpojken

Romotjka är fyra år. Han vet inte var hans mor har tagit vägen. Inte heller vet han varför möbler och saker och ting försvinner. Slutligen försvinner farbror, och det stora hyreshuset blir väldigt väldigt tyst och väldigt väldigt kallt efter en natt där grannarna tycks ha släpat möbler och väskor genom trapphusen med en väldig brådska. Romotjka blir så småningom tvungen att ta sin röda hink, ett svart band mamma hade och varma kläder och ge sig ut på trottoaren, den där bara vuxna och stora barn får vistas ensamma.

Men staden är stor, och en fyraårig pojke med en röd hink i handen försvinner lätt. Det är kallt och han är hungrig,  vet inte var han är och ingen tycks se honom. Förutom den stora hunden. Hon som stannar och väntar så han hinner med på den långa vandringen mellan de vuxna benen, längs gator, genom gränder och till slut ner i den varma lyan som blir fyraåringens tillflyktsort i den kalla, farliga världen.

Det är inledningen till den poetiska, fantastiska historien om hundpojken Romotjka och hur det kan komma sig att han överlever inte bara den första kalla vintern, utan också får lära sig hantera de hemliga stigarna, reviröverträdelser, att jaga och så småningom börjar röra sig över allt större områden tillsammans med sina följeslagare. Det är en berättelse ungefär så långt från idyll man kan komma, och den berör och engagerar. Valparna som tillkommer i familjen växer ibland upp, men inte alltid. Döden är ständigt närvarande, Romotjka vet precis vad den innebär, för såväl valpar som övriga i familjen, och jobbar hårt för att de ska ha mat och trygghet i sin lya.

Men det går inte alltid.

 

Läs den. Första tre fjärdedelarna är av hygglig bussboksmodell, men sedan finns risk för missade hållplatser.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s