Den försvunne dandyn

Den andra boken i Guillous serie berättar den försvunne dandyns historia. Yngste broder Sverre, den konstnärlige, den kulturelle, följer med den brittiske lorden Albie, mannen Sverre är innerligt och djupt förälskad i, till dennes hem, godset Manningham där de flyttar in i Ingenjörsvillan, ett hem Albie skapat speciellt åt dem.

Hemmet ger dem utrymme både att leva tillsammans, utvecklas och arbeta, och att upprätthålla den fasad som är nödvändig för att de skall kunna leva tillsammans. Ett liv som inte enbart är en dans på rosor.

image

I Sverre och hans älskade Albie har Guillou för första gången såvitt jag känner till lyckats skapa två karaktärer som, trots ett och annat övermänniskodrag, faktiskt är trovärdiga. Ja, inte bara trovärdiga, de är rent av sympatiska. Två kärleksfulla människor som kämpar med sina respektive svagheter, var och en för sig och tillsammans, ömsint, hänsynsfullt och rart. Dessa två mycket mänskliga huvudpersoner som lever i, reagerar och reflekterar på omvärlden, politik, samhälle och inte minst kultur, gör att den folkbildande ambitionen som utföll väl fyrkantig i den första boken här blir naturligare och fungerar många gånger bättre.

Bra gjort, Guillou!

Boken slutar synkront med den första, de tre brödernas tidslinjer går samman och i fortsättningen, antyds det, kommer de ha god och nära kontakt med varandra. Kan Guillou behålla det lätta handlag han lyckats finna här kan det bli en läsvärd fortsättning.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s