Du ska inte tro det blir sommar

Astrid Lindgren är med rätta en av våra mest ikoniska författare, en värdig efterträdare till Selma Lagerlöf på tjugokronorssedlarna. I sina böcker ger hon oss en bild av det samhälle ur vilket det samhälle vi lever i idag har vuxit fram. Hon gör det subtilt, det ligger bara som ett diskret raster över hennes berättelser, spelar ingen huvudroll men sopas inte åt sidan. I Emils värld skiftar makten från kyrkan till kommunen, i Madickens verklighet möts Abbes slitsamma, osäkra verklighet och Madickens egen priviligierade trygghet över staketet. Bullerbybarnen passerar på vägen mellan sin idylliska by och lika idylliska skola kontrasten som är skomakarens boning.

Och alla har de sommarlov, långa, ljuvliga sommarlov som stimulerar både kropp och sinne. Bullerbybarnen räknar sina myggbett på bryggan, Madicken och Lisabeth badar medan Alva pysslar i närheten och Ida traskar barfota i hjulspåren efter hästvagnen och sjunger om sommaren. Berättelserna utspelar sig för omkring hundra år sedan – Bullerbybarnen lite mindre, Emils Lönneberga lite mer än hundra år sedan, men Lindgren berättar om ett helt annat Sverige, i helt andra världar än den vi lever i idag, en värld som få av oss ens besökt. Kanske levde våra föräldrar, eller våra farföräldrar, i någon av dessa världar, men vi har inte gjort det.

Trots det, eller kanske på grund av det, ser vi Lindgrens fiktiva karaktärers sommarlov som idealtillvaron. Vi bortser från det historiska raster hon lyfter fram. vi vill ge dagens barn samma upplevelser, vi vill ge oss själva samma upplevelser, som vi väljer att se i böckerna. Utan att riktigt inse att föräldrarna i Lindgrens värld varken ligger i hängmattan eller äter långa, lata frukostar, inte ens åker till stranden i många timmar med barnen, utan arbetar hårt i bakgrunden, och att barnens lekar blandas upp med arbete, plikter, ansvar.

Vi sjunger Idas sommarvisa och drömmer om bilfria sandvägar, stengärsgårdar och självhushåll, och glömmer att det är hundrafemtio år sedan små flickor gick så, med den tunga kaffekorgen till de vuxna som slet hårt i stekande sol med att skörda vinterfoder till kreaturen.

Du ska inte tro det blir sommar,
ifall inte nån sätter fart
på sommarn och gör lite somrigt,
då kommer blommorna snart.
Jag gör så att blommorna blommar,
jag gör hela kohagen grön,
och nu så har sommaren kommit,
för jag har just tagit bort snön.

Jag gör mycket vatten i bäcken,
så där så det hoppar och far.
Jag gör fullt med svalor som flyger
och myggor som svalorna tar.
Jag gör löven nya på träden
och små fågelbon här och där.
Jag gör himlen vacker om kvällen,
för jag gör den alldeles skär.

Och smultron det gör jag åt barna,
för det tycker jag dom kan få,
och andra små roliga saker
som passar när barnen är små.
Och jag gör så roliga ställen,
där barnen kan springa omkring,
då blir barna fulla med sommar
och bena blir fulla med spring

En annan värld. En drömvärld, en sagovärld.

I vår värld börjar skolorna strax. Vardagen, rutinerna, strukturerna återinträder. För många barn är det en jobbig period, det kostar energi och kraft att inrätta sig i vardagen igen, att komma in i sovtider, mattider, att ta hänsyn till andra i gruppen igen. För andra är det en lättnad, de långa, tråkiga dagarna är över, äntligen kommer vardagen med regelbunden lunch, med rutiner, med kamrater, med lekar på rasterna och med lärande och kunskapsutveckling i klassrummet.

Vi har än i dag ett skolår inrättat efter den värld där Lindgrens lilla söta Ida traskar på en sandväg. Två sekler bakåt i tiden var Sverige ett bondesamhälle. I dag har vi lämnat industrisamhället bakom oss också. Kanske börjar det bli dags att lyssna på forskningen i stället för barnboksnostalgin, och överväga att organisera läsåren så att eleverna kan dra nytta av all den energi solen och ljuset ger om sommaren, och i stället få en lättare arbetsbörda på vintern, när mörker och kyla gör många människor trötta?

En tanke på “Du ska inte tro det blir sommar

  1. Pingback: Ett sommarprojekt | You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s