Gräv djupare

Vi läser Frankenstein, och funderar över vilka olika aspekter i boken som stannar kvar hos oss, var och en. Hos en är det en karaktär som fångar intresset, hos en annan miljöbeskrivningarna, hos en tredje en karaktärs relation till en annan karaktär, hos en fjärde hur författaren använder vädret för att förstärka och framhålla känslor i olika scener, hos en femte den teknologiska utvecklingen som den beskrivs i boken.

Riktigt fascinerande börjar det ju bli när vi som läsare börjar gräva djupare. När vi börjar undersöka den där relationen, läsa vad andra sagt om den, jämföra den med hur liknande relationer skildras i litteratur och kultur generellt. När vi börjar jämföra den skildrade teknologiska nivån med vad vi kan hitta om hur det var i verkligheten. Vad kommer ur författarens fantasi, och vilken funktion i berättelsen har de delarna? Vad tillför de?

Det här sättet att läsa, FBI-läsa som en klassrumsläsare i fjol kallade det, ger tillgång till fler dimensioner i en text. Man upptäcker nya bottnar, ser paralleller och kopplingar, mönster, strukturer och allusioner till andra verk, som i sin tur öppnar upp nya dimensioner. Det är lite mer krävande, men det ger mycket tillbaka, och det ger ett sätt att läsa som ger mervärde även vid andra sorters texter, och inte bara texter. Film, teater, opera, konst, arkitektur… allt blir lite mer givande om man lägger lite möda på att gräva djupare.

 

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s