För frihetens skull

En underbart trevlig kväll med fantastiska, kreativa, varma kärleksfyllda människor, ljuvlig stämning, glädje, nojs, fånigheter, skratt och fokus gick mot sitt slut, och det enda lilla bagatellartade molnet på himlen var insikten om att promenaden mot bussen skulle ske i isande vind.

Samtidigt cyklade Rickard Söderberg hemåt från jobbet i samma isande vind. Ensam genom staden, som så många av oss gör utan att ens reflektera över att det skulle vara något  annat än en vardagsrutin, inget konstigt eller utsatt, så länge den som cyklar är rimligt uppmärksam på andra trafikanter omkring. En självklarthet i ett land där vi bryr oss om miljön och varandra, så vardaglig att vi knappt ens reflekterar över vilken frihet det är.

Förrän vi blir av med den friheten. Via Twitter fick vi veta att några ännu så länge okända individer fick in i sina rädda små sinnen att de har rätten att ge sig på Rickard där han cyklar hemåt från jobbet:

Det gör mig iskallt förbannat rasande arg.

Stenar och ägg. Projektiler ur mörkret mot en människa som cyklar ensam genom natten.

Rickard är en rakryggad, modig, fantastiska människa, öppen och generös med sin tid, sitt engagemang och sin kärlek till världen. Han använder sin magnifika röst och sin position som offentlig person till att tala om dem som av olika anledningar inte kan tala, påminna oss om att de också finns, att de behöver oss, de behöver vårt stöd, vår hjälp, vår kärlek. Han står upp för dem som inte önskar mer än att få leva i fred, få leva sitt liv i stillsamhet och kärlek, och han gör det offentligt, i alla sammanhang.

Men han är ingen övermänniska. Han är en offentlig person, visst är han det, men mer än något är han en person. En människa precis som alla människor. Han är stark och modig, och han är en helt vanlig människa med samma behov och rättigheter som alla vi andra. Som alla vi andra behöver han få ta sig hem från jobbet i lugn och ro, komma hem glad och varva ner omgiven av kärlek. Som alla andra behöver han stöd i sin gärning, kärlek för att kunna fortsätta ge kärlek, vår styrka för att kunna fortsätta vara stark. Som alla vi andra behöver han friheten att cykla hem från jobbet, ensam genom natten, utan att riskera att träffas av projektiler i mörkret.

Det stödet kan vi ge, alla tillsammans. Gör vi inte det riskerar vi att förlora Rickard. Han är oersätterlig.

Och den friheten måste vi värna. Alla, tillsammans, måste vi värna den. Gör vi inte det förlorar vi den. Den är oersättelig.

3 tankar om “För frihetens skull

  1. Pingback: För kärlekens skull | You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s