Ska bara kolla en sak

Jag har, och har alltid haft, en önskan att veta mer om saker och ting. I den pre-Internetvärld där jag växte upp strävade jag fåfängt  efter att alltid bära med mig ett anteckningsblock och en penna för att kunna anteckna de saker jag stötte på under en dag och ville kolla upp när jag kom i närheten av ett bibliotek eller åtminstone någon slags uppslagsverk. Det var ett system med brister, otympligt, tidskrävande, opålitligt för någon lika tankspridd som jag, svåröverblickbart och klumpigt.

Men jag hade tur, jag bodde i en stad där det fanns ett välskött länsbibliotek med goda öppettider och duktiga bibliotekarier, alltid vänliga och hjälpsamma och med till synes oändligt tålamod med kunskapssökande unga människor med knappt läsliga frågor hastigt nedklottrade med trubbig blyertspenna med alltför hårt stift på baksidan av busskvitton (jag har ingen som helst aning om hur många av de där anteckningsböckerna jag förlagt genom åren, men det är många). Jag hittade ofta information om det jag undrade över, och de lät mig sitta där i läsesalen i timmar med berg av uppslagsböcker uppslagna omkring mig.

I dag lever vi i en annan verklighet, vi lever i en verklighet där datorer, smartphones etc ger oss omedelbar tillgång till de enorma bibliotek och uppslagsverk som finns på nätet, vi kan med ett par knapptryck få fakta och information om i stort sett vilket ämne som helst. Vilken lyx! Vilket överflöd! Paradiset för en tvångsmässig  faktakollare som jag!

Det finns en missuppfattning om att detta skulle innebära att unga människor i det som kallas internetgenerationen inte längre behöver studera, inte längre behöver ta sig igenom den systematiska, strukturerade uppbyggnaden av den grundläggande kunskapsbas att ställa de fakta de finner i relation till, den grundläggande kunskapsbas som vi i anteckningsboksgenerationen tar för så självklar att vi inte ens minns att vi någonsin inte haft den.

Den är inte självklar. Ingen föds allmänbildad. Och precis som jag, när jag var liten vetgirig människa någonstans i den norra delen av landet, fick hjälp av bibliotekarier för att veta var bland alla hyllor och böcker jag skulle börja leta, för att få tips på var jag kunde hitta mer och för att lära mig att alltid ställa det jag fann i relation till det jag redan visste med frågan ‘men stämmer det här verkligen med det jag läste/hörde/såg innan?’ behöver unga människor i dag lära sig var det lönar sig att börja leta, lära sig ifrågasätta den information de hittar, lära sig ställa den i relation till vad de redan vet och lära sig den svåra konsten att lära om när det visar sig att delar av den gamla kunskapen kanske inte var helt överensstämmande med verkligheten trots allt.

Utan den är de hänvisade till ett ännu klumpigare, omständigare, svåröverblickbarare, opålitligare system än lilla Morrica med sina skrynkliga bussbiljetter var, och hela den infrastruktur som Internet är blir bara ett enda kaos med få trygga hållpunkter.

Vore inte det lite synd?

4 tankar om “Ska bara kolla en sak

 1. Jag skulle säga att det är ännu viktigare idag att unga människor lär sig ifrågasätta information och leta efter fler primära och ännu fler sekundära källor för att få bekräftat att informationen de får är riktig. Detta eftersom vem som helst kan skriva och sprida saker på nätet, både sant och osant, medan det är och alltid har varit svårare att publicera felaktig och/eller falsk fakta i böcker – speciellt i uppslagsverk! Wikipedia är inte på något sätt en lika säker faktakälla som t ex Britannica, även om Wikipedia har betydligt mer innehåll än hela Britannica.

  Och som pappersälskare så vill jag inflika att anteckningsblock och penna aldrig går ur tiden och är alltid minst lika användbart som smartphonen 🙂

  • Inte så självklart kanske att se att källkritik alltid varit viktig, bara sett olika ut, och varit lika krävande men på olika sätt genom tiderna.

   Ja, det ena utesluter inte det andra, så länge pappersnostalgiker minns att papper inte är det enda rätta.

   • Självklart har det alltid varit viktigt 🙂 Säger bara att det är antagligen är lättare att få fatt i felaktig information idag, om man naivt tror att allt som står på nätet är sant. Alltså om man tolkade allting som står på nätet på samma sätt som man tolkar allting som står i en publicerad avhandling eller uppslagsverk i bokform. Det skulle bli knasigt då.

    Papper är inte det enda rätta 🙂 Men anser själv att papper och penna är lättare att använda. I’m old-school that way ^^

    • Det är enklare att dubbelkolla den information som dyker upp idag, än det var på den tiden en bok stod i ett bibliotek, en annan i ett annat. Att det finns mer information tillgänglig gör givetvis att risken är större att den information som dyker upp överst i googlinen är felaktig, men det gör samtidigt att chansen är större att den är korrekt. Ökande entropi är spännande på det viset.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s