Det idyllisk hatet #blogg100

Detta är idyllen Kinna. Så här ser den ut, gulliga hus som ger ett intryck av att det enda som döljer sig bakom de prydliga fasaderna är små välskötta trädgårdar, inte sant?

Kommunens hemsida ståtar med en slogan som tycks matcha de prydliga fasaderna ”Läge för det goda livet”.

Men det finns mer bakom fasaderna än prydliga trädgårdar. Sedan två män öppet och officiellt firat sin kärlek och gift sig i kyrkan har de flera gånger utsatts för hatbrott och våld. Deras bil har flera gånger vandaliserats, och en av dem blev nedslagen med tillhyggen, sparkad och misshandlad när han var ute med hunden. Till och med deras hund har blivit utsatt. I den lilla idyllen uttalar sig prästen i församlingen såhär, berättar SvD:

Tanken med samkönade äktenskap finns inte i Bibeln, säger han.

– Jag kan inte välsigna det Gud inte tydligt har välsignat. Det tar liksom inte.

Roys och Håkans äktenskap var det första samkönade i Marks kommun. Tror du att vigseln och bilden i lokaltidningen väckt ont blod?

– Hos en del kristna väckte det sorg. En bedrövelse. De synpunkterna hörde jag. Att det ska behöva förekomma i vår fina kyrka. Men människorna som säger det går ju inte och ristar bilar.

Finns det en risk att kyrkan stigmatiserar homosexuella genom att neka vigsel?

– Ja, det kan det naturligtvis göra. Det får vi se upp med.

Men att förespråka avhållsamhet från homosexuella och läsa homofientliga bibelställen som samlevnadsråd för unga är inte i samklang med Svenska Kyrkans hållning och arbetssätt. Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift, tar avstånd från sådana värderingar:

Nej, det är klart olämpligt. Det kan jag säga rakt upp och ner. Det är olämpligt att ta upp frågor om sexualitet på det viset. Och det är ännu mer olämpligt att rätt och upp och ner servera den här typen av bibelställen.

Kinnaprästens uppfattning om att det nog inte är de kyrkobesökare som gett uttryck för sorg över att två människor manifesterat och firat sin kärlek i kyrkan som gett sig ut och repat lacken på bilen eller slagit folk i huvudet med stenar kan säkert äga sin riktighet, men, understryker biskopen, det gör inte deras delaktighet i skeendet obetydlig:

I en sådan situation ger även tystnaden i ett samhälle rörelseutrymme för hatiska och homofoba stämningar. Jag tror säkert att Owe Johansson har rätt när han säger att de människor han möter i församlingen inte går och rispar parets bil. Men det handlar inte bara om man går öppet till angrepp, utan man har också ett ansvar om man är tyst. Det ansvaret handlar om att man indirekt ger förutsättningen för att det händer. Och det är väldigt allvarligt.

Orden är så viktiga. Tystnaden i ett samhälle ger rörelseutrymme för hatiska och homofoba stämningar. Därför gör det mig glad att veta att inte hela Kinna tiger:

Den oengagerade polisutredningen efter attackerna i Kinna verkar vara ett exempel på detta. Dock ska poängteras att ärendet till nu har återupptagits, uppenbarligen tack vare det slående starka stöd som visats paret. Till och med justitieministern har antytt att det vore skandal om inget sker.

Det här är också Kinna. Det är några av de som offentligt och öppet protesterade mot hatbrotten i Kinna.

Vi behöver se båda sidorna på samma gång – det finns fantastiska, kärleksfulla, öppna, underbara, modiga människor som besitter förmågan att inte göra skillnad på människor överallt. Och det finns hat även i den idylliskaste av idyller. Det måste vi se, det måste vi tala om.

Och minnas att störst av allt är kärleken.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s