Varning, elever har tråkigt i skolan!

Anne-Marie Körling hänvisar till en amerikansk undersökning som visar att 66% av amerikanska high school studenter har tråkigt i skolan åtminstone en gång per dag. 17% är uttråkade varje lektion. Procent säger kanske inte så mycket, men det undersökningen visar är två av tre elever blir uttråkade av skolan på daglig basis, och en av fem varje lektion.

Vi kan slå ifrån oss detta och hävda att det inte är relevant, det är ju för jösse namn en amerikansk undersökning av amerikanska skolor. Då gör vi oss själva och eleverna en otjänst. Istället bör vi fråga oss hur det står till i svenska skolor. Finns det en risk att våra elever också sitter av dagarna halvt i koma av ren leda? Kan det hända att en av anledningarna till att elever stökar och bökar ibland är just denna – de har skittråkigt och måste hitta på något för att inte somna?

Undersökningen ställer den relevanta frågan ‘vad är orsaken till att det är så tråkigt’ också, och svaret är:

the factor the students most frequently cited as the cause of their boredom was that the ”material wasn’t interesting,” with ”lack of relevance” of the material following not too far behind. Some 35 percent of the bored students, however, indicated that the source of their boredom was a lack of interaction with their teacher.

Materialet man arbetar med är alltså ointressant och upplevs som irrelevant, och fler än var tredje student anger brist på interaktion med läraren som huvudorsaken.

Vi måste våga gå in i den här diskussionen, skriver Anne-Marie, och det har hon helt rätt i. Finns det någon undersökning om huruvida svenska studenter tycker det är roligt eller har tråkigt i skolan? Om vad de tycker, rent subjektivt, hur de upplever sin skolvardag, och varför? Om det inte finns så borde det finnas.

Det är jätteviktigt.

6 tankar om “Varning, elever har tråkigt i skolan!

  1. Pingback: Lust att lära « You're no different to me

  2. Du har rätt i att det är en viktig fråga att ställa. Jag tror att en del av botemedlet är att ge eleverna större frihet under lektionerna. Inte att störa eller göra inget, men frihet att tänka själva och välja något annat. Vi har en väldig lydnadsskola och det tror jag är förödande både för lusten och för det självständiga tänkandet.

    • Det är en del i det hela. En annan del tror jag faktiskt är att höja nivån en bra bit, redan från början, att visa att vi faktiskt förväntar oss att de kan och är kapabla till en hel del.

    • snälla hjälp mig jag går på tollarp skolan och tråkigt i skolan till och alla har tråkigt i skolan jag inte du komma hit till min skolan och vissa lärarna hur dem ska lära oss och ha tråkigt samtidigt

  3. Pingback: Välkommen till höstterminens första dagar! « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s